Войната в Израел: Нетаняху се закани да унищожи Хамас (ВИДЕО)

8674
Войната в Израел: Нетаняху се закани да унищожи Хамас (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Напрежението в Близкия изток продължава да се покачва. Снощи от палестинска територия бяха изстреляни нови ракети по Израел, а Тел Авив отвърна с унищожителни бомбардировки, сривайки стотици сгради в ивицата Газа.

Бойните действия

„Въздушните атаки в Газа са само началото, предстоят тежки дни“. За това предупреди израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. Той се закани да „промени Близкия изток“. „Това, което Хамас ще преживее, ще бъде трудно и ужасно... ние ще променим Близкия изток“, заяви Нетаняху пред официални лица в южната част на страната, където бойци на Хамас извършиха изненадваща атака в събота сутринта. „Това е само началото... всички ние сме с вас и ще ги победим със сила, огромна сила“, добави той.

Иран ли е дал нареждане за нападението срещу Израел?

Нетаняху каза още, че Израел ще направи всичко, за да освободи пленниците, държани в Газа, но предупреди, че „предстоят трудни дни“ за Израел, което вероятно ще създаде сцена за конфликт, който може да отнеме седмици или дори по-дълго, за да приключи.

„Израел започва масирана атака, невиждана досега. Те искаха война и ще я получат. Ние винаги сме знаели какво е Хамас. Сега светът знае. Хамас е ИДИЛ. Зверствата, извършени от "Хамас", не приличат на нищо, което сме виждали от "Ислямска държава" насам, цели семейства са заличени, екзекутирани са деца, ние ще унищожим "Хамас", закани се той. „Всяко място, от което действа Хамас, ще бъде превърнато в руини. На наша територия все още има врагове и армията ни прави всичко, за да ги унищожи“, каза още той.

Хипотези: Нетаняху нарочно не е спрял "Хамас", Русия има общо с атаката? (ВИДЕО)

Нетаняху призова лидерите на опозицията незабавно да установят правителство на националното единство. Както беше преди Шестдневната война. “Нашите врагове осъзнават важността на американския самолетоносач, който е на път да пристигне в региона. И ще продължим да работим за увеличаване на международната подкрепа за Израел - за да спрем враговете си“, каза още той.

Видеокадри от боевете в Израел и Ивицата Газа показват, че ислямистите имат на разположение преносими зенитни ракети (MANPADS). Този вид портативни комплекси може да изстрелва ракети с инфрачервено насочване и се употребява срещу хеликоптери и нисколетящи самолети. Такъв тип ракети са американските "Стингър".

Масираните израелски въздушни атаки продължават да атакуват Газа, докато страховете от сухопътна инвазия продължават да се засилват. По данни на Тел Авив, само за ден бойни самолети са извършили масивни удари по цялата дължина и ширина на ивицата Газа. Общо около 130 цели са били атакувани през последните три часа с помощта на десетки самолети, като атаките са били съсредоточени в Бейт Ханун, Саджая, ал-Фуркан и Римал.

Премиерът Нетаняху нареди и пълна блокада на Ивицата Газа, като спря доставките на храна, електричество и горива за палестинската територия. Решението предизвика недоволството на редица страни, а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Израел да отмени тази мярка. Европейският съюз също реши да прекрати хуманитарната помощ за Палестина, но след несъгласието на редица страни, сред които Испания и Ирландия, Жозеп Борел обяви, че за момента тази мярка отпада и помощта остава. 

В отговор на атаките, бригадите Ал-Касам на Хамас заплашиха да екзекутират израелски пленници, ако Израел продължи да бомбардира и убива цивилни в Газа. Припомняме, че има данни за най-малко 100 израелци – цивилни и военни, отвлечени при нападението на Хамас.

Никой не вижда голямата картинка: Израел ще спечели битката с "Хамас", но ще загуби войната

По-рано днес снаряди бяха изстрелвани и от Южен Ливан срещу Израел, а в отговор Израел също нанася ракетни удари. Съобщенията гласят, че въоръжени лица са проникнали от Ливан на израелска територия и еврейската държава е предприела ответни мерки. В потвърждение на това идват съобщенията от Тел Авив, че са убити четирима бойци на „Хизбула“, които са действали на израелска територия.

Жертвите

По последни данни 687 палестинци са загинали вследствие на ударите в Газа, според здравни служители, 17 палестинци пък са убити в окупирания Западен бряг. По данни на организацията 100 Defense for Children International – Палестина, 100 деца са загубили живота си в Западния бряг и Газа от събота насам. Жертвите от израелска страна пък вече са 900, 2500 са ранени по информация на израелското здравно министерство.

Има ли надежда за дипломацията?

Дипломатическото разрешаване на кризата изглежда все по-далечно. Тази вечер Ал Джазира съобщи, че лидер на Хамас е обявил, че от организацията са отворени за преговори за примирие. Въпреки това от бригадата Касам вече предупредиха, че ще започнат да екзекутират заложниците, взети в плен от израелска територия, в случай на въздушна атака.

Дежа вю с руска марка: "Хамас" иска смяна на "фашисткото" правителство на Израел

Имайки предвид, че това изявление дойде на фона на заканите на премиера Бенямин Нетаняху, че ще унищожи Хамас и че въздушните удари са само началото, което вероятно е индикация за посготвяна сухопътна операция, показва, че почти сигурно конфликтът ще ескалира, а с това и крехките надежди за някакво макар и временно примирие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Зеленски към емира на Катар: Благодаря, че ни подкрепяте и осъждате руската агресия

Нова война: Нетаняху заплаши "Хизбула" с ответни действия в Ливан (ВИДЕО)

Раждаемостта в Япония критично ниска

Трети мандат: Моди полага клетва като премиер на Индия на 8 юни

Русия, Китай и Иран молят Запада да върне иранската ядрена сделка

Стрелба срещу посолството на САЩ в Ливан, има прострелян нападател (ВИДЕО)

Стотиците погребани от свлачищата в Нова Гвинея няма да бъдат извадени

Война без край: Израел купува от САЩ 25 изтребителя Ф-35 за 3 млрд. долара

Украинските командоси преследват руските наемници в Сирия: Истински лов (ВИДЕО)

Турция поиска в БРИКС след четвърт век чакане за ЕС, Путин е доволен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия