Защо Хамас свари неподготвен Израел: Все още ли израелската армия е една от най-добрите в света?

12006
Защо Хамас свари неподготвен Израел: Все още ли израелската армия е една от най-добрите в света?
Снимка: Getty Images

Нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври сутринта очевидно изненада израелската армия. Нищо подобно не се бе случвало в страната от много десетилетия – за последен път Израел допусна нахлуване на територията му във войната Йом Кипур на 6 октомври 1973 г., точно преди 50 години и един ден (и може би датата на сегашната атака на "Хамас" не бе случайно подбрана, а ефектът е умишлено търсен). Атаката на "Хамас" включваше нахлуване едновременно по суша и море, както и ракетни удари. А това говори за планиране и координация на действията, които разузнаването на Израел бе длъжно да пресече. Това поставя някои въпроси: защо палестинската военна групировка успя да хване неподготвено израелското командване, все още ли израелската армия може да бъде смятана за една от най-добрите в света и какви ще бъдат последствията след този изненадващ удар?

Най-лошият провал на израелското разузнаване

„Оценката на израелското разузнаване беше, че една ескалация сега е неизгодна за "Хамас"“, казва израелският военен експерт Дейвид Генделман в интервю за руската служба на BBC. Според него разузнаването е смятало, че за момента исканията на крайнолявото палестинско политическо крило са удовлетворени и те не са мотивирани за нова ескалация – в последните седмици жителите на Газа получиха повече разрешителни за работа в Израел, нов транш катарски инвестиции се вля в ивицата Газа и т.н. Следователно израелското разузнаване буквално „проспа“ непосредствената подготовка за операцията, считайки че става въпрос за сезонни военни учения, каквито вече са били провеждани от "Хамас" по това време на годината. Израелската армия се отпусна, бойната готовност на границата беше снижена, казва експертът, което позволи на палестинската групировка да постигне пълна изненада и оттук - неочаквани дори за себе си успехи.

Това не само е вероятно най-лошият провал за израелското разузнаване след 1973 г., нещо повече - Израел досега не бе губил контрол над градовете си, казва и коментаторът на BBC Пол Адамс, описвайки вчерашните събития като „безпрецедентни“.

ОЩЕ: Войната в Израел: Най-мрачният сценарий (ВИДЕО)

„Видяхме как в Сдерот и други места на границата въоръжените палестинци се придвижваха съвсем спокойно, убивайки и отвличайки местни жители, и това шокира цял Израел. И страната още дълго ще бъде в шок. Това всъщност бе и целта на нападателите. През последните години "Хамас" опита много неща - ракети, атентатори самоубийци, прокопаване на тунели на израелска територия и дори пускане на хвърчила със запалителна течност. Но подобна на вчерашната дързост те никога досега не бяха правили. Атаката от събота е изключително внимателно координиран и брутален акт на хибридна война: изстрелване на стотици ракети, последвано от нахлуване в няколко точки през смятаната за неразрушима гранична ограда“, казва Адамс.

Източник: Getty Images

Според Дейвид Генделман големият брой израелски жертви след атаката ще изисква по-мощен израелски отговор и увеличава вероятността от наземна операция, за разлика от повечето чисто въздушни удари в миналото. Същевременно обаче големият брой на взетите за заложници израелци в Газа усложнява провеждането на наземна операция именно защото пленниците могат да пострадат.

ОЩЕ: Израелците издирват десетки отвлечени от ХАМАС млади жени (ВИДЕА и СНИМКИ) 

Неприятна изненада за съюзниците на Израел

Изненада от мащаба на атаката на "Хамас" и неподготвеността на израелското разузнаване изказа и пенсионираният военноморски адмирал Джеймс Ставридис, бивш върховен командващ на НАТО. На конференцията The Cipher Brief Threat Conference, провела се в САЩ, той нарече нападението "шокиращ провал на разузнаването". Ставридис допълни, че е бил зашеметен от тактиката на групировката, включително скоростта, броя на убитите и вземането на заложници, които според него биха били „разменна монета от висок клас“, цитира го Bloomberg.

Подобно изявление направи и Емили Хардинг, бивш анализатор за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, която каза, че непоготвеността на израелското разузнаване на атаката, която изглежда е била планирана от месеци, е особено неочаквана, като се има предвид колко ресурси имат израелските разузнавателни агенции.

Все още ли израелската армия е една от най-добрите в света?

Към днешна дата израелските отбранителни сили се смятат за една от най-боеспособните и технологични армии в света. Преминали през повече от десетина войни и много военни операции от създаването на държавата Израел през 1948 г. досега, те са доказали способността си да защитават страната от външните врагове, които я заобикалят буквално от всички страни. 

Въпреки че точните цифри са засекретени, според оценки на експерти армията наброява около 170 000 души, а военният резерв е около 500 000 души, пише Обозревател. Като се има предвид, че Израел е с население от 9 милиона души това е едно от най-високите нива на военнослужещи на хиляда души в света.

Всички израелски граждани от еврейска националност подлежат на военна служба след навършване на 18-годишна възраст. Срокът на службата за мъжете е 3, а за жените - 2 години. Трябва да се отбележи, че Израел е единствената страна в света, в която жените преминават задължителна военна служба, въпреки че те могат да получат отсрочка поради бременност или религиозни убеждения. Все пак по правило жените почти не участват в преки бойни действия и служат предимно в противовъздушната отбрана, в артилерията или в граничните войски. Резервистите всяка година преминават 45-дневно военно обучение, а работните им места през този период се запазват като работодателите дори получават парична компенсация от държавата.

Източник: Getty Images

ОЩЕ: Провалът в сигурността на Израел: Разстреляни 20 полицаи накуп, убит висш командващ (ВИДЕО) 

В същото време е почти невъзможно да се избегне военната служба - от една страна, в страната силно се пропагандира нейния престиж, а от друга има нулева толерантност и сериозни санкции срещу опитите за отклоняване от служба като нарушителите ги заплашват до 5 години затвор.

Решен е и въпросът със злоупотребите в армията. При всяка проява на поведение извън устава се предприемат изключително строги наказания - наказва се целият офицерски състав, войсковата част се разформирова, а всички преки виновници влизат зад решетките. Отсъствието на корупция в армията се постига и с въвеждането на електронна система за контрол на всички материални ресурси и логистика.

Слабостите в израелската армия, които след атаката на "Хамас" станаха съвсем очевидни 

Макар израелската армия да е в състояние на постоянна бойна готовност, оказа се, че дори при това положение има недостатъци. Израелските въоръжени сили не могат да пристъпят към военни действия без съответно решение на Военно-политическия кабинет. И именно с това някои анализатори обясняват факта, че "Хамас" успя почти безпрепятствено да завземе част от граничните територии - защото израелската армия чакаше решението на Военно-политическия кабинет, чието заседание беше планирано... за 13:00 следобед, въпреки факта, че нахлуването започна около 6:30 сутринта, пише изданието.

ОЩЕ: Войната в Израел: Щабът на "Хамас" е сринат, килим от ракети срещу Тел Авив (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Северна Корея пак изстреля тактическа балистична ракета

Безредици и бой в Киргизстан заради сбиване с чужденци (ВИДЕО)

Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

САЩ евакуираха от Газа 17 американски лекари

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Израел си е върнал телата на трима заложници от ивицата Газа

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия