X
 
 

Глас от управляващите в Прищина: Идеята за "Мини-Шенген" е грешка

937 0
Глас от управляващите в Прищина: Идеята за "Мини-Шенген" е грешка
Снимка: iStock/Guliver
Заместник-председателят на Демократичния съюз за Косово Вьоса Османи заяви, че Балканският "Мини-Шенген" е грешка на балканските лидери, а идеята е изцяло на сръбския президент Александър Вучич, съобщава сайтът "Сюри". Тя сподели, че е песимист и че тази инициатива е грешка.

Actualno.com припомня, че Вьоса Османи беше първата жена, предложена от най-старата политическа партия в Косово, Демократическата лига на Косово (ДЛК), за премиер на страната на предсрочните избори на 6 октомври. След изборите двете бивши опозиционни партии - Движение „Самоопределение” и Демократичния съюз за Косово, проведоха преговори за съставянето на ново правителство в страната. След допълнително преброяване на гласовете от изборите в крайна сметка за премиер на Косово беше обявен Албин Курти от Движение "Самоопределение".

Сали Бериша: "Мини-Шенген" ще превърне Косово в сателит на Сърбия

Бившият министър-председател на Албания Сали Бериша заяви, че проектът „Мини-Шенген” датира от времето на управлението на Е...

Османи изрази желание политиците в Косово да седнат и да обсъдят въпроса с министър-председателя на Албания Еди Рама. Според нея, косовските политици не са въодушевени от идеята за "Мини-Шенген".

Относно митата върху вноса на произведените в Сърбия стоки, тя заяви, че те ще бъдат премахнати при спазване принципа на реципрочност. Този въпрос може да бъде разрешен за 3 месеца при наличието на съгласието и на двете страни.

Във връзка с идеята за промяна на границите между Косово и Сърбия, Османи беше категорична, че Белград не трябва да бъде възнаграждаван за престъпленията си спрямо Прищина, цитира я БГНЕС.

Евентуална размяна на територии ще доведе до разселване на населението и ще подкопае мира и стабилността в региона. Такава размяна би създала прецедент, срещу който се обявиха държавите от региона.

Без Косово в „Малкия Шенген” и Албания ще се оттегли

Албания ще се оттегли от балканския „мини Шенген”, ако Косово не бъде включено в тази форма на сътрудничество, заяви албанс...

"В исторически план мирът между две страни, които са водили война, не се определя от промяната на териториите, а от справедливостта, благодарение на която може да се постигне мир", подчерта Османи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 24 януари
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Това е ден, в който да не правите нищо на своя глава, особено ако става въпрос за специализирана дейност. Доверете се на мнението на експертите. Телец Това...

Последно в Актуално