Курти: Светът да се пази от панславянската хегемония на Сърбия и Русия

3198
Курти: Светът да се пази от панславянската хегемония на Сърбия и Русия
Снимка: GettyImages

„Демократичният свят трябва да се пази от "панславянската хегемония" на Сърбия и Русия на Балканите“, заяви министър-председателят на Косово Албин Курти в интервю за швейцарския вестник „Тагес-Анцайгер“, цитиран от „Перископи“, преди пътуването си за Световния икономически форум в Давос.

Курти заяви, че "местното сръбско население е използвано неправомерно от Белград и някои въоръжени престъпници".

"Ние винаги сме готови за конструктивен диалог. Дали Швейцария би приела, ако някое малцинство в страната години наред шофира с италиански или френски регистрационни номера? Огромното мнозинство от сърбите в северната част на нашата страна нямат проблем с косовски регистрационни номера. Малка група от тях са използвани от Белград“, заяви Курти.

„Въоръжените лица зад барикадите не се интересуват от правата, а от контрола на територията по границата със Сърбия. Те искат да защитят северната част на Косово като зона без закони. Открихме там шест лаборатории за производство на наркотици, а също и копачи на биткойни, но никой не плаща сметките за електричество", казва той.

Премиерът е споменал на американския президент Байдън, че "взаимното признаване трябва да бъде в основата" на бъдещото споразумение между Косово и Сърбия. Той беше запитан дали ЕС или САЩ са по-благоприятни за Косово.

"ЕС трябва да се замисли дали иска да продължи "както обикновено" със Сърбия и да продължи да изплаща безусловно всички субсидии. Белград не одобри санкциите срещу Москва и получава най-евтиния газ от Русия. За Белград отношенията с Русия, а също и с Китай, са на първо място. Това трябва да има своята цена."

Премиерът на Косово иска повече войници на НАТО

Косово иска да се увеличи броя на войниците на НАТО "за укрепването на мира и сигурността в целия регион на Западните Балкани". Това за...

Според него "Сърбия не е нормална държава, защото не се е дистанцирала от наследството на диктатора Слободан Милошевич"

"Би било безотговорно да се каже, че не съществува риск от ескалация. След нападението на Русия над Украйна на 24 февруари станахме свидетели на доказателства за панславянска хегемония, като например съвместни военни учения между Сърбия и Русия. Дори няколкостотин души могат да причинят големи щети", каза той.

Според него Белград се стреми към автономия за сърбите.

"През последните десет години сме подписали 33 споразумения със Сърбия. Почти нищо не е изпълнено. Някои от тези споразумения биха били и в наш интерес, но Белград винаги настоява за автономия на общините. Защо според Вас? Сърбия иска Косово, подобно на Босна, да има държава в държавата с Република Сръбска, т.е. да стане нефункционално. Казах на Вучич, че ако наистина иска да направи нещо за сръбското малцинство, трябва да познава Косово. Не може да казва, че Косово е "фалшива държава", и в същото време да се застъпва за общинска автономия в рамките на тази държава. Това е все едно да си поръчаш чай без чаша. Ние не сме глупави", каза Албин Курти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com