МВнР в Скопие отрече да се готвят нови задължения извън договореното в протокола с България

2982
МВнР в Скопие отрече да се готвят нови задължения извън договореното в протокола с България
Снимка: iStock

Министерството на външните работи на Северна Македония отрече появилите се твърдения за подготовка на нови задължения за РСМ и България извън договорените принципи във взаимния Протокол. Става въпрос за сключения документ, подписан и от София, и от Скопие след приемането на т.нар. френско предложение за евроинтеграцията на Северна Македония.

МВнР в Скопие съобщи днес, че следи внимателно процеса на формиране на българското служебно правителство и развитието на неговите вътрешни и външни политики. Според ведомството е насърчително, че значителен акцент се поставя върху двустранните отношения като важен елемент и на новия кабинет у нас, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Бившата партия на осъдения Груевски пак недоволства заради България

"В рамките на вчерашния ден новият външен министър на България Николай Милков обяви нов документ за задачи за изпълнение с Република Ма...

"Всички публикувани информации за вътрешното уреждане, за начина на организация, за плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на Република България и не представляват резултат от  разговори между нас", пише в съобщението на МВнР на РСМ.

"Затова искаме да отхвърлим всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния Протокол, които означават: първо, реципрочност в рамките на поетите задължения, както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси", допълват от министерството.

Външният министър Николай Милков каза вчера, че непосредствената задача на българското МВнР във връзка с двустранния диалог със Северна Македония ще бъде приемането на писмен документ, който да определи задачите на институциите в България с конкретно утвърдени задължения.

Опозиционната партия в РСМ - ВМРО-ДПМНЕ, реагира на това и призова правителството да отговори какво съдържат новите документи от България. "Премиерът Димитър Ковачевски и министрите Буяр Османи и Боян Маричич трябва незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите изисквания и условия. Докато се опитваха да убедят македонската общественост, че с Протокола се приключва с всички условия и искания от страна на България, след по-малко от месец отново получаваме нови условия и нови искания за изпълнение", се казва в позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

България потвърди позицията си, че не признава "македонски език" пред ЕС

В специална Декларация, разпространена преди минути, от Министерството на външните работи посочват, че позоваването в документите на ЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com