Разделеният Истанбул и бъдещият наследник на Ердоган

6461
Разделеният Истанбул и бъдещият наследник на Ердоган
Снимка: CHP

В момента Истанбул е град на паралелни реалности. Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканската народна партия се смята за победител на изборите и новия кмет на мегаполиса. Имамоглу не спира да го изтъква на ежедневните си пресконференции и дори го е написал на профила си в Twitter.

Но управляващата Партия на справедливостта и развитието постави транспаранти из целия град, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът за кмет Бинали Йълдъръм благодарят на Истанбул за изборната победа.

Според предварителните резултати Имамоглу печели местните избори с около 20 000 гласа разлика. Но управляващите оспориха резултатите от Истанбул и поискаха повторни преброявания.

Разликата между него и Йълдъръм намалява, след като Регионалната избирателна комисия в мегаполиса нареди всички невалидни бюлетини да бъдат преброени.

Въпреки че спечели най-много гласове в цяла Турция, партията на Ердоган изгуби столицата Анкара и Измир. Тя оспорва победата на опозицията и в Анкара.

Президентът не е готов да се откаже от Истанбул - икономически център на Турция и негов роден град, който в миналото самият той управлява като кмет.

"Това не е любезно поведение. Имаме резултатите от избирателния съвет и знаем кой води", казва Имамоглу пред BBC по повод действията на управляващите.

Партията на Ердоган твърди, че невалидните гласове в избирателните секции са застрашили резултата, наричайки случилото се "най-голямото петно в турската демократична история".

Опозиционният кандидат естествено не е съгласен. "До вчера правителството и управляващата партия твърдяха, че Турция има най-надеждната система на гласуване, давайки ѝ най-висока оценка. Един милион души дежуреха на избирателните секции онази вечер. Ако е имало някаква подозрителна дейност, те са щели да го запишат и да изготвят писмен доклад - това е официалната процедура тук. Единственото ми обяснение, че в момента те си търсят извинения за провала си", обяснява Имамоглу.

Предизвикателството от страна на правителството доведе до обвинения в лицемерие. То отхвърли правото на опозицията да оспори спорния резултат от местните избори в Анкара през 2014 г.

А на референдума през 2017 г. за промяна на политическата система на Турция в полза на президента Ердоган, държавната избирателна комисия реши по време на преброяването да приеме за валидни и бюлетините без печати.

Как местните избори в Турция станаха избори за Ердоган?

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат с нови сили в двойна победа на парламентарните и президентските избори миналото ...

Опозиционните партии остро протестираха срещу тази несправедливост, но негодуванието им бързо беше заглушено от правителството.

Загубата на Анкара, Истанбул и няколко други големи градове ще бъде сериозен удар за Ердоган и може да бъде повратна точка след 16 години от неговото управление. Според мнозина това е началото на края на властта на президента.

"Всичко свършва. Партии, правителства, самият живот. Г-н Ердоган завърши 17-ата си година на власт. Има проблеми и неща, които не харесваме - но това е политически успех. Разбира се, един ден това ще има край", казва Имамоглу.

Очевидният успех на Републиканската народна партия в Истанбул възроди опозицията, отдавна отписана като умираща и раздробена. И това наруши аурата на непобедимостта на Ердоган.

Дали Екрем Имамоглу ще е следващият президент на Турция? "Само Господ знае", отговаря той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com