ВАР-ът на Actualno: Царете на безотговорността в българския футбол през 2023-а

14668
ВАР-ът на Actualno: Царете на безотговорността в българския футбол през 2023-а
Снимка: Колаж на Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Българският футбол изпраща поредната нулева година. Може да звучи пресилено за някои, но това е самата истина. Лицето на българския футбол - националният отбор, не записа нито една победа през 2023-а. Двата най-големи клуба в страната - ЦСКА и Левски, оставиха повече горчив привкус на феновете си, въпреки някои моментни проблясъци. А най-жалкото е, че никой за нищо не искаше да поеме отговорност в родния футбол - нито на национално, нито на клубно ниво. А грешките и разочарованията бяха в изобилие...

Расизъм? Гонзо не носи отговорност за думите си...

Карайки по хронологичен ред, годината започна със звучащото като расистко изказване на техническия директор на БФС Георги Иванов – Гонзо, че играч "с друг цвят на кожата няма да играе" за националния отбор, докато той отговаря за националните отбори. През 2023-а, във всяка нормална европейска държава, незабавната реакция би следвала да е уволнение - на мига, в който се каже нещо подобно. Нито Гонзо, нито ръководството на БФС поеха отговорност за скандалното изказване, като всичко се размина с оправданието, че думите му били извадени от контекст.

И Тити Папазов няма вина за остриганото момиче

И докато сме на вълна "скандални изказвания", нека да припомним и потресаващия разказ на президента на баскетболния Левски Тити Папазов как остригал младо момиче, за да ѝ даде урок. Същият Тити Папазов, който бе гласен от Наско Сираков да стане носител на 35% от акциите на Левски. Още тогава Actualno.com попита логичния въпрос: Кога Левски ще се разграничи от Тити Папазов, както го направи с клубната си легенда Гонзо след расисткото изказване. Разбира се, реакция не последва - нито от клуба, нито от Тити, който продължи да си е президент на баскетболния клуб.

Георги Иванов - Гонзо

Кой носи отговорност за ръководните грешки в Левски? 

Отговорност в Левски не бе поета и за изненадващата оставка на Станимир Стоилов, и то точно преди голямото дерби с ЦСКА. Мажоритарният собственик Наско Сираков единствено каза, че решението било на Мъри и той също бил изненадан. Да де, но какво е накарало Стоилов да си тръгне от "Герена"? Нима ръководството на "сините" няма вина за това? Да припомним и обещанието на Наско Сираков, че ще си тръгне преди Мъри, ако той реши да напусне Левски. Обещанията обаче са за хора, които могат да носят отговорност за делата си - останалото са празни приказки.

В Левски така и не се разбра и кой носи вина за нереализирания трансфер на Хосе Кордоба. Не стана ясно и кой носи вина за прословутите договори на Андриан Краев и Жереми Петрис. Как така двама основни играчи на "сините" бяха оставени без договор? Кой е отговорен, че Краев и Петрис отказват да преподпишат? И кой се занимава с трансферните дела в клуба? Защото освен на безотговорност, от Левски лъха и на непрофесионализъм...

Наско Сираков

ЦСКА е потънал в управленска мъгла

При ЦСКА също останаха много въпросителни без адекватен отговор. Сътресенията при "червените" настъпиха през лятната пауза и в началото на новия сезон, когато се оказа, че играчите не са в добро кондиционно състояние. Не е ясно какво се е случвало на предсезонната подготовка, но е факт, че ЦСКА рухна за най-важните си мачове - тези от Европа, отпадайки рано-рано от Сепси след две загуби с общ резултат 0:6...

Никой не знае кой сменя треньорите и кой прави трансферите на "Армията"

И до днес не се знае кой отговаря за трансферите в ЦСКА. В клуба бяха привлечени много нови футболисти, други пък напуснаха, макар и да се представяха солидно (например Маурисио Гарсес). В крайна сметка някой трябва да поеме отговорност, когато даден трансфер е бил несполучлив за клуба. Има ли ЦСКА спортен директор? Старши треньорът има ли отношение към играчите, които му се привличат? И ред други важни въпроси за начина на управление на клуба.

Гриша Ганчев

Уволнението на Саша Илич и назначението на Нестор ел Маестро също повдигнаха въпроси за това кой в ЦСКА взима крайното решение за треньорски смени. Първо, защото ЦСКА се управлява като държавата - на ротационен принцип, с непрестанна смяна на треньорите (16 треньорски рокади за 7 години). И второ, защото Саша Илич почти направи ЦСКА шампион, а бе уволнен след само 3 мача от новия сезон, в които записа победа (Крумовград), равенство (Хебър) и загуба (Сепси). Отговорност за треньорската рокада в ЦСКА така и не бе поета, а това бе едно от най-дискусионните решения в българския футбол за годината.

Няма виновни и за падението на националния отбор

Най-голяма безотговорност обаче цари в националния отбор, и по-конкретно в Българския футболен съюз. Така и не стана ясно Младен Кръстаич ли ни е виновен, играчите ли са ни виновни, или пък ретроградният Меркурий. Защото всички в БФС дълго време ни обясняваха, че Кръстаич е чудесен треньор. А успехите на националния - да ги чакаме след 2-3 години. Само че минаха 20 години от последния голям форум с участието на България и вече на никой не му се чака.

Борислав Михайлов

Борислав Михайлов не носи отговорност, когато става въпрос за топка

БФС в общи линии си изми ръцете, уволнявайки Кръстаич - и дори наблегна на това, че футболната централа няма вина за слабите резултати на националния отбор. И така вече 20 години - БФС никога няма вина. С триста зора Борислав Михайлов бе накаран да подаде оставка, и то след като цялата държава се обърна срещу него. А на изпроводяк Михайлов каза, че БФС си изпълнил целите и не чувства вина, защото "когато е топка, няма как да имаме гаранции за успех".

Топка е, върти се - гласи популярното клише. И ще продължи да се върти и през 2024-а, заедно с безотговорността в българския футбол...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Ще повлияе ли европоходът на Лудогорец на битката за титлата?

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Крумовград се мъчи да задържи фаворит за заместник на Николай Костов в Левски

Наказаният Каранга опита да вдъхне кураж на ЦСКА преди реванша с Ботев за Купата (СНИМКА)

Берое разгроми изпадналия Етър и направи важна крачка към оставане в Първа лига (ВИДЕО)

Бивш член на НС на Левски срази Сираков с факти и разкри как ще завърши мачът с Лудогорец

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ