5 хитри начина да удължите живота на акумулатора през зимата

14238
5 хитри начина да удължите живота на акумулатора през зимата
Снимка: unplash

Много хора шофират само на кратки разстояния всеки ден, а от това страна и автомобилът. Сред най-засегнатите компоненти от подобна експлоатация е акумулаторът, който постепенно „умира“. На това обаче може да се противодейства, категорични са експерти.

Общоприето е, че едно кратко пътуване е не повече от 5–8 км. Преодолявайки такова разстояние, колата няма време наистина да се загрее. През зимата редовните, но кратки пътувания са особено вредни за акумулатора.

Как най-лесно се стартира двигателя през зимата

Обикновено шофьорите, които карат на къси разстояния или не използват автомобила дълго време, се сблъскват с трудности при стартиране п...

Батерия, която прави само кратки пътувания, все пак някак си се зарежда през лятото. Стартерът консумира малко ток за стартиране на двигателя, акумулаторът започва да се зарежда веднага след стартиране на двигателя и броят на включените консуматори на ток е малък.

През зимата обаче ситуацията се влошава във всички посоки. Двигателят е замръзнал, а маслото в него е сгъстено. Освен това, веднага след стартиране на мотора водачът трябва да включи множество нагреватели, вентилатор на парното, чистачки, фарове ...

Най-неприятното в случая е, че батерията почти не приема заряд при ниска температура на електролита. До температура от минус 30 ° C, той напълно губи тази способност. Докато батерията не се загрее от топлината на двигателя, зареждането няма да започне. И ако батерията е недостатъчно заредена, нейният ресурс е значително намален.

Как може да избегнем разреждането на батерията през зимата?

1. Най-лесният начин е да редувате кратки пътувания с по-дълги. Поне веднъж седмично, но на студено и по-често, е необходимо двигателят да работи поне час и то не на празен ход, а на високи обороти

Защо акумулаторът стартира трудно през зимата

Студеният сезон настъпва и някои шофьори вече срещат трудности при стартирането на двигателя поради изтощен акумулатор. Експертите на и...

2. За да помогнете на акумулатора да се загрее по-бързо от двигателя и да започне да се зарежда, премахнете топлоизолиращия капак, който някои производители на автомобили инсталират на батерията.

3. Има по-интересно решение, когато плочите, които загряват батерията, се поставят вътре в закупения топлоизолационен капак. Консумирайки много малък ток, такава система допринася за по-бързо нагряване на батерията, след което зареждането става възможно.

4. Използването на авто-одеяло също помага. То обхваща както двигателя, така и акумулатора, поради което последният загрява значително по-бързо.

5. И последният начин би бил периодично да зареждате батерията от специален източник на захранване. Можете да зареждате акумулатора без да го изключвате от електрическото оборудване на автомобила.

Важно условие е изборът на надеждни зарядни устройства със системи за защита. След това, когато е изключен, няма да има проблеми с различни настройки на автомобила. А ако батерията трябва да бъде извадена, за да я занесете в къщата за презареждане, тогава вместо нея има смисъл да свържете малък източник на енергия към бордовата мрежа.

Защо автомобилът трябва да се кара по-често с пълна газ

Сред шофьорите е разпространено мнение, че премереният стил на шофиране на автомобил удължава живота на различни компоненти и възли и н...

Освен всичко друго, необходимо е алтернаторът на автомобила и веригите за зареждане на акумулатора да са в перфектно състояние. В противен случай недостатъчното зареждане може да унищожи батерията не само през зимата, но дори и през топлия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com