Как да поддържате колата си в отлично състояние, дори ако не я карате

15683
Как да поддържате колата си в отлично състояние, дори ако не я карате
Снимка: Carsweek

Издръжливостта и оптималното състояние на автомобила зависят от различни фактори, сред които условията на съхранение играят ключова роля. Тези съвети, базирани на международни изследвания, могат да бъдат полезни за колекционери на автомобили, както хора, които планират да запазят колата си за известно време.

Още: Как да разберете реалната възраст на автомобил

Проучване, публикувано в списание Materials Science and Engineering показва значението на контролирането на температурата и влажността по време на съхранение, за да се предотврати корозия и влошаване на металните компоненти.

Снимка: Carsweek

Преди да поставите колата си на склад, трябва да направите сериозна подготовка. Измийте автомобила отвътре и отвън, отстранете праха, мръсотията и остатъците от храна. Замърсители като птичи изпражнения и дървесен сок, останали по повърхността на автомобила, могат да причинят повреда на боята, ако не бъдат отстранени своевременно.

Още: Защо трябва да използвате калъфи за автомобилни седалки?

Изберете подходящо място за съхранение на вашия автомобил. В идеалния случай изберете сухо и хладно помещение, защитено от пряка слънчева светлина и влага. Промените в температурата и влажността могат да ускорят разрушаването на гумените уплътнения и електрическите компоненти.

Редовно проверявайте и поддържайте нивата на двигателното масло и охлаждащата течност. Ако е необходимо, добавете или сменете течности, преди да приберете автомобила. Правилното смазване е от решаващо значение за предотвратяване на корозията на двигателя и поддържане на оптимална производителност по време на съхранение.

Поддържайте акумулатора в добро състояние. Ако автомобилът ще бъде съхраняван за дълго време, помислете дали да не го свържете към източник на захранване или да използвате зарядно устройство, за да поддържате батерията заредена. Поддържането на заряд на акумулатора над 50% по време на съхранение може да помогне за предотвратяване на сулфатизация и да удължи живота на батерията.

Обърнете внимание на гумите. Периодично ги „обръщайте“ (разменяйте им местата), за да предотвратите деформация. Освен това, помпането на гумите до препоръчаното налягане ще помогне за запазването им. Когато се съхраняват за дълги периоди, недостатъчно напомпаните гуми са предразположени към появата на „петна“, което може да доведе до неравномерно износване на гумите и намалена безопасност.

Още: Как да продадете колата си за повече пари - 6 прости правила

Не пренебрегвайте механичните компоненти. Преди да приберете автомобила си, проверете спирачките, ръчната спирачка и другите механизми за признаци на корозия или грапавост. Извършвайте рутинна поддръжка и ремонти, преди да приберете автомобила си, за да избегнете проблеми при повторното му използване.

И накрая, периодично проверявайте състоянието на автомобила, докато е на склад. Извършете визуална проверка, за да потърсите признаци на корозия, мухъл или други повреди. Коригирайте незабавно всички проблеми със съхранението, за да предотвратите по-нататъшно влошаване.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com