Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазите стъклото от спукване от нагряване през зимата?

06 февруари 2024, 15:03 часа • 8680 прочитания

Поддържането на предното стъкло на вашия автомобил в добро състояние е важен въпрос, като се има предвид високата цена за подмяната му. Затова и трябва да сте внимава с включването на нагревателя в кола през зимата, така че предният прозорец да не се спука.

Промените в температурата могат да доведат до напукване на стъклото, но това изисква и допълнителни фактори. Наличието на каквито и да било проблеми, като одрасквания от камъчета, скрити пукнатини или производствени дефекти, може да създаде точки на концентрация на напрежение. Например, ако през лятото стъклото е било ударено с камък и се е появила едва забележима пукнатина , това веднага попада в категорията с висок риск.

При по-нататъшна работа на автомобила, особено по неравни пътища, възникват вибрации, които се разпространяват по цялото тяло, включително остъкляването, което води до пукнатини. Стъклото обаче често се чупи не само поради физически стрес, но и поради най-обикновени ситуации.

Още: Как трябва да се мие колата през зимата?

Да приемем, че колата ви има алармена система с функция за автоматично стартиране. Собственикът натиска бутон от вкъщи, за да запали двигателя с надеждата, че колата вече ще е загряла, когато той пристигне. Когато се качва в колата, двигателят вече е горещ, но стъклата все още са покрити с лед. Включването на печката и насочването на въздушния поток върху стъклото в такава ситуация неизбежно ще доведе до появата на пукнатини.

Ако температурната разлика между въздуха от печката и външния е 35 градуса, може да възникнат вътрешни напрежения в стъклото поради неравномерно нагряване. Дъното на чашата става по-топло от горната, което я кара да се огъва. Това е особено критично за чипове, дори и най-малките. Под въздействието на вътрешни напрежения, пукнатината може да започне да се разпространява по цялото стъкло.

Как безпроблемно да стартирате двигателя при голям студ

За да избегнете тази ситуация, важно е своевременно да се отстраняват дори и малки пукнатини. Също така е важно да се използва правилно нагревателя в колата. Ако колата ви има конвенционален ръчен нагревател, преди да стартирате двигателя в студено време, регулирайте посоката на въздушния поток, за да загреете стъклото и краката.

Препоръчително е да зададете средна скорост на вентилатора. Това е оптималната позиция за използване през зимата. Постоянното продухване ще помогне на стъклото да се нагрее равномерно заедно с интериора на автомобила, което ще предотврати образуването на пукнатини.

Още: Най-опасните шофьорски грешки, които водят до повреда на автомобила

Ако вашият автомобил е оборудван със стандартна климатична система, въздушният поток се разпределя автоматично. Но дори и в този случай се препоръчва винаги да има лек въздушен поток върху стъклото. Ако няма такава функция, може ръчно да се регулирате въздушния поток чрез климатичната система.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес