Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата

46552
Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата
Снимка: Unsplash

Има два основни фактора за вземане на решение за евентуална смяна на акумулатора преди началото на зимния сезон, когато той е най-сериозно натоварен. То са неговата възраст и действително му състояние.

Прието е, че средният експлоатационен живот на акумулаторите трябва да бъде най-малко 24 месеца с пробег не повече от 90 000 км или 3000 работни часа. За батерии с намален разход на вода - минимум 48 месеца, но не повече от 100 000 км.

Оказва се, че ако акумулаторът ви е на повече от 4 години, не трябва да му се доверявате. Факт е, че има много примери, когато батерията е изкарвала дори два пъти по-дълго. Това обаче обикновено се случва при автомобили, които са карани малко и рядко. Има специални акумулатори - EFB и AGM, които издържат два пъти по-дълго от конвенционалните при подобни условия на работа, но и цените им са почти двойно по-високи.

Още: Защо мига лампата на акумулатора само мига, а не свети непрекъснато?

Най-простият индикатор за „здравето“ на акумулатора е увереното стартиране на двигателя. Ако светлините на арматурното табло не угасват и стартерът върти лесно коляновия вал, батерията е наред.

От време на време си струва да измервате напрежението на клемите на акумулатора, като това става лесно с подходящия уред. Когато двигателят работи, той трябва да показва 14,0–14,4 V. Това означава, че генераторът и окабеляването работят правилно и батерията се зарежда нормално.

След изключване на двигателя напрежението на клемите трябва да се измерва не по-рано от няколко часа. Ако е под 12,3 V, акумулаторът трябва да се презареди и измерването да се повтори след двучасова пауза. Ако тестерът показва по-малко от 12,6 V, тогава батерията не поддържа заряд и трябва да закупите нова.

Причините за спешна смяна на акумулатора са деформация на корпуса или пукнатини. Ако батерията се държи безупречно, можете да разчитате, че ще оцелее още една зима. И най-вероятно ще продължи до следващата есен. В такива случаи не си струва да купувате резервна, тъй като, ако тя се съхранява дълго време без да работи, тя губи работните си качества.

Още: 5 хитри начина да удължите живота на акумулатора през зимата

Ако акумулаторът вече е започнал да дава повод за безпокойство през есента, не трябва да отлагате покупката до декември. Основната причина е покачването на цените. Според изследване на независимата компания за анализи Alto Consulting Group (ACG) средните цени на батериите са се увеличили с 31,9% през 2022 г.

Тази година явно тенденцията ще се запази и затова до зимата цените ще скочат още. Освен това ще бъде виновна не толкова икономическата ситуация, а по-скоро баналното сезонно търсене. С настъпването на студеното време ще се появят масови повреди на акумулатори и собствениците на автомобили ще се втурнат да вземат нови.

Още: Защо акумулаторът стартира трудно през зимата

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com