Как да спестите пари от разходите по автомобила

1450
Как да спестите пари от разходите по автомобила
Снимка: unplash

За тези, които вече са се отказали от покупката на нов автомобил, защото той е станала твърде скъпа или са отложили това събитие с няколко години, въпросите не само за удължаване на живота на текущата им кола, но и за намаляване на разходите за поддръжката й стават все по-важни. Ето няколко съвета от експерти, които ще ви подскажат как да харчите по-малко за поддръжка, без да навредите на автомобила.

Намалете разхода на гориво

Ако, когато купувате кола, не сте се ориентирали към електрически, хибриден или дизелов модел и не искате да преминете към обществен транспорт, тогава трябва да намалите апетита на вашия „желяен кон“ с всички налични средства. Разходът на гориво на автомобила се влияе от много фактори, на които шофьорите рядко обръщат внимание.

Как много шофьори убиват окачването на колата си

Ресурсът на елементите на окачването зависи не само от избраната марка компоненти, но и от характеристиките на работата на автомобила. ...

„Апетитът“ на автомобила се увеличава, ако едно от колелата е спуснато или когато налягането в гумите не отговаря на препоръките на производителя. Последното обикновено е посочено на стикер, поставен от вътрешната страна на вратата. Някои особено пестеливи шофьори помпат колелата си над предписаните показатели, за да намалят консумацията. Това може да работи, но не е за препоръчване, тъй като може да влошите управлението и да увеличите спирачния път.

Също така вземете под внимание още няколко фактора:

Колкото по-лек е автомобилът, толкова по-малко бензин му трябва. Проверете съдържанието на багажника и не носете ненужни боклуци в него.

Не включвайте климатика без нужда и не шофирайте с отворени прозорци без нужда. Това може да увеличи разхода на гориво с 0,5-1 л/100 км.

Избягвайте резките тръгвания и ускорения. Движете се спокойно в най-икономичния скоростен диапазон от 70-90 км/ч при 1500-2500 об/мин.

Как да се справите с изпотяването на прозорците в колата

По правило стъклата на автомобила се замъгляват, когато температурата в салона е близка до тази навън. Влажността в купето се дължи на ...

Спестете от поддръжка

Редовната профилактика за смяна на масло в двигателя и трансмисията, филтри, свещи и други консумативи, както и внезапните ремонти на употребявани автомобили е необходимост, която няма как да бъде избегната. Можете обаче да похарчите по-малко за това, ако се обърнете не към официален дилър, а към специализиран сервиз с по-ниски цени. Преди да го направите, проверете на няколко места, за да изберете най-добрия и най-евтин вариант.

Можете да свършите същата работа сами в гаража си или да наемете за час-два помещение (подобни услуги се предлагат интернет). Резервните части и консумативи също могат да бъдат закупени по-рано на по-изгодна цена.

Между другото, можете да спестите допълнителни пари при закупуване на консумативи и части, ако изберете не оригинални, а висококачествени аналози от други производители. Не се увличайте обаче по най-евтините варианти (обикновено китайски), защото те вероятно ще ви докарат неприятности, които ще ви струват спестените пари.

Не нарушавайте правилата за движение

Къде по автомобила може да избие ръжда в края на зимата

В края на зимата шофьорите могат да се сблъскат с неприятен проблем - появата на ръжда на най-неочакваните места по автомобила. Този пр...

С броя на камерите за заснемане на нарушения, които сега работят по пътищата в градовете и извън тях, издаваните глоби дори за малко превишена скорост могат да се превърнат в дупка в бюджета на шофьора. Факт е, че получавате отстъпка, ако ги платите в определен срок, но и това не си заслужава. Затова трябва да внимавате за знаците за ограничения на скоростта, както и за правилата за паркиране, за чието нарушение също може да бъдете санкционирани.

Намалете разходите си за миене и почистване

Никой не предлага да карате мръсна кола с кочина в купето. Но вместо периодични посещения на автомивки със скъпи услуги, можете да почистите и измиете сами автомобила си. Това със сигурност ще е по-евтино. На много места има автомивки на самообслужване, работещи с монети. Там плащате само за използваната вода, а не за непрекъснат поток. И не е трудно да почистите сами кабината, като вземете парцали и прахосмукачка от къщата.

Можете също така да натриете тялото с препарат след измиване, което не само осигурява на автомобила представителен вид, но и предпазва тялото, отблъсквайки прах, мръсотия и вода от повърхността. Това означава намаляване на честотата на посещенията на автомивката.

Освен това, за да остане колата чиста по-дълго, трябва да изберете правилното място за паркиране - далеч от локви и от пътното платно. И е по-добре да не поставяте колата под дървета, стълбове и проводници на електропроводи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com