Как се мами в автосервиз - любими трикове на майсторите

59539
Как се мами в автосервиз - любими трикове на майсторите
Снимка: ZR

Намирането на качествен сервиз за ремонт на автомобила ви може да бъде сериозен проблем. И това да се дължи не само на качеството на работа, но и на измами, от които никой не е застрахован. А най-лошото е, че подобни неща се случват не само в малки работилници, но и в сервизите на оторизирани дилъри. Ето 5 трика, често използвани от майсторите, на които може да станете жертва.

Неправилно попълнени документи

Когато предавате автомобила си за ремонт, е добре да сключите писмен договор за предоставяне на услуги. За целта собственикът представя свидетелство за регистрация на МПС и документ за самоличност. Договорът може да бъде под формата на поръчка за работа или заявка за ремонт и трябва да съдържа информация за клиента и изпълнителя, както и за автомобила.

Още: Защо мига лампата на акумулатора само мига, а не свети непрекъснато?

Посочва списъка и стойността на работата, необходимите резервни части и консумативи, както (когато е възможно) началната дата и крайния срок за завършване на работата. Документът се подпечатва с печата на службата и подписа на приемащия майстор.

Клиентът плаща след приключване на работата, като трябва да му бъде предоставен документ, потвърждаващ плащането. В противен случай, ако възникнат проблеми, ще бъде трудно да се предяви иск.

Снимка: ZR

Ненужни диагностики

Собственик на автомобил идва в сервиз с конкретен проблем. Но приемчикът му заявява, че колата ще бъде приета за ремонт само след пълна диагностика. Повечето клиенти са съгласни, защото тази услуга не е чак толкова скъпа. Много често обаче тя е напълно ненужна и се извършва формално, като не разкрива други неизправности.

Още: На колко километра трябва да се сменя маслото, за да се предпази двигателя?

Допълнителна работа

В сервиза често предлагат замяна на износени части, които всъщност могат да служат дълго време. Например, по гумените съединения на окачването има малки пукнатини, но механикът убеждава собственика, че те трябва да бъдат заменени. Същото се отнася и за някои от маслените уплътнение, които ще изкарат безпроблемно още известно време.

В такива случаи потребителят не бива да бърза да се съгласява. Спокойно може да поиска да види открития дефект, след което да провери в друг сервиз дали този ремонт наистина е наложителен. Ако и там получи положителен отговор, вече няма измъкване.

Замяна, а не ремонт

Още: Как да изберем правилния автосервиз

В повечето случаи ремонтите се оказват значително по-изгодни за клиента. Например, дори кормилни механизми, които се считат за непоправими, могат да бъдат качествено възстановени от специализирани сервизи. И ремонтът е няколко пъти по-евтин от закупуването на нов агрегат.

Най-често сервизите печелят пари, като сменят стартери, генератори, механизми за чистачки и модули на горивната помпа. Факт е, че в някои случаи замяната на повредената е част е наложителна - например, ако двигателят или скоростната кутия са „мъртви".

Снимка: ZR

Има обаче и нещо друго - много от сервизите често не искат да се занимават с нерентабилни ремонти. Главата на цилиндъра може да бъде възстановена или заменена с използвана, без дори да се поставят нови семеринги.

В такива случаи клиентът трябва да пресметне колко ще му струват двата варианта - подмяна или възстановяване на увредения агрегат, и тогава да вземе решение.

Разширяване на поръчката

Това е един от често срещаните подходи в сервиза, като той е много добре планиран. На клиента се предлага, например, измиване на дросела или инжекторите като превантивна поддръжка", а също така подмяна на спирачна течност, антифриз или масло в скоростната кутия по-рано от необходимото. Сред предлаганите услуги е и реглаж на ходовата част, въпреки че с нея няма проблеми.

Подобни предложения трябва да се отхвърлят, защото тези операции, които не са спешни, могат да се извършат по всяко време. Както и в друг сервиз, където вероятно ще е по-евтино.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com