Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?

42979
Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?
Снимка: Carsweek

Препоръките на производителите на автомобили за избор на двигателно масло обикновено се отнасят за нови двигатели. Ако силовият агрегат има сериозен пробег, тогава най-вероятно има износване на буталните пръстени и разликата между вътрешните елементи, които влизат в контакт, се е увеличила. Всичко това трябва да се вземе предвид при следващата смяна на двигателното масло, тъй като с правилния избор на смазка можете да увеличите експлоатационния живот на двигателя с вътрешно горене.

Какво се случва с двигателя с голям пробег?

В съвременните реалности се счита, че износен двигател с вътрешно горене е изминал над 100 000 километра. В резултат на активна употреба може вътрешните части могат да се износят, като ситуацията може се влошава от неправилна експлоатация, както и агресивно шофиране.

Още: Как с чист хартия се открива неизправност в двигателя?

Също така започва изтичане на смазочни течности под формата на антифриз, гориво и масло - проблемът възниква в резултат на износване на уплътненията на клапаните, маслени и други уплътнения или уплътнения. Натрупват се въглеродни отлагания и двигателят започва да коксува - това е следствие от причината за зареждане с нискокачествено гориво, проблеми с горивната система или дълъг интервал за смяна на смазочния материал.

Какъв вид масло се препоръчва?

В резултат на дългосрочната работа на двигателя е необходимо да се използва по-ефективна смазка, чийто състав ще отчита промените в състоянието на двигателя. При голям пробег е необходимо предварително да смените смазката, за да предотвратите сериозни повреди.

За двигатели, които имат характерни деформации при голям пробег, се препоръчва използването на синтетично моторно масло. Лубрикантът се характеризира с повишена устойчивост на високи температури в сравнение с полусинтетиката. Това ви позволява да забавите процеса на изпаряване и да увеличите ресурса на двигателя с вътрешно горене.

Още: Трябва ли двигателят да се загрява през зимата

Какъв вискозитет да използвате?

Вискозитетът остава най-важната характеристика на лубриканта и трябва да се третира особено внимателно. За да увеличите експлоатационния живот на двигателя, с голям пробег трябва да увеличите този индикатор. Например, ако автомобилният производител препоръчва масло с параметри 5W-30 за нов двигател, тогава за голям пробег трябва да използвате масло 5W-40.

По-вискозната смазка остава по-дълго върху стените на двигателя и създава по-плътен защитен слой, който ще намали износването на частите поради триене. Трябва обаче да вземете под внимание, че не се препоръчва силно да се увеличава вискозитета на маслото - това ще усложни стартирането на двигателя при ниски температури на въздуха.

Още: Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com