VW Group и Mercedes подкрепиха забраната на двигателя с вътрешно горене

1922
VW Group и Mercedes подкрепиха забраната на двигателя с вътрешно горене
Снимка: iStock

Два от водещите германски производители – VW Group и Mercedes-Benz, обявиха, че планът на Европейския съюз да наложи 100% намаляване на емисиите на CO2 от пътнически автомобили до 2035 г. е напълно постижим. Реализирането му ще доведе до забрана на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС след тази дата.

Европейският парламент вече подкрепи плана в сряда въпреки опитите на индустриални групи, включително влиятелната германска автомобилна асоциация VDA, да отслабят целта за намаляване до 90%. Предстои обаче преговори между институциите, както и със страните-членки на ЕС, преди забраната да влезе в сила.

Електромобилът се оказва по-евтин за издръжка от стандартна кола

Поддръжката на кой вид автомобил е по-евтина – на модел с електромотор или с двигател с вътрешно горене. Отговор на този въпрос д...

VW Group нарече плана „амбициозна, но постижима цел“ и заяви, че преминаването на индустрията към електромобилност е „необратимо“. „Това е единственият екологично, технологично и икономически разумен начин за смяна на двигателите с вътрешно горене възможно най-бързо“, се казва в изявлението на автомобилния производител.

На свой ред, Mercedes-Benz също приветства намеренията на властите. „Ние сме готови до 2030 г. да преминем изцяло на електричество, където позволяват пазарните условия“, каза ръководителят на на служба за външни отношения в концерна Екарт фон Кледен пред ДПА. Той допълни, че топката сега е в полето на политиците, които трябва да гарантират осигуряване на необходимата инфраструктура.

Планът за премахване на емисиите на CO2 от превозните средства е част от пакета на Европейската комисия „Fit for 55“ за намаляване на емисиите на парникови газове. Според представители на Volkswagen, подкрепата за това решение ще помогне на автомобилните производители да планират сигурност за бъдещето си.

На свой ред, Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA), също изрази обща подкрепа за постигането на целта, но призова за обмисляне на промяна на целите за вредни емисии през 2030 г. Намеренията за забраната на продажба на на нови автомобили с конвенционални агрегати е подкрепена още още големи производители като Ford Motor, Stellantis и Jaguar Land Rover.

Евросъюзът забранява нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 година

Изправени пред силна консервативна опозиция, депутатите в Европейския парламент гласуваха в подкрепа на предложението на Европейската к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com