Екоактивисти загубиха съдебна битка срещу Shell за климата

1038
Екоактивисти загубиха съдебна битка срещу Shell за климата
Снимка: iStock

Благотворителната организация ClientEarth, занимаваща се с екологично право, загуби в опит за възобновяване на съдебно дело срещу Shell във връзка със стратегията за климата на компанията. Върховният съд в Лондон отхвърли иска за завеждане на дело, предаде "Гардиън".

В документа се обвиняваше ръководството на Shell в лошо управление на рисковете за климата. Групата активисти планира да обжалва.

Активисти на "Грийнпийс" превзеха кораб на Shell (ВИДЕО)

Активисти от екологичната организация "Грийнпийс" се качиха на борда на плавателен съд, нает от "Shell", докато той плаваше в Атлантиче...

През последните години корпорациите се сблъскват с нарастващ брой съдебни дела, свързани с климата. Те са подложени на натиск да увеличат усилията си за ограничаване на глобалното затопляне, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

През 2021 г. нидерландски съд нареди на Shell да намали емисиите си на парникови газове с 45% до края на десетилетието, след като фирмата беше съдена от екологични групи.

За какво екоактивистите съдят Shell?

Този път ClientEarth, която е дребен акционер в Shell, подаде през февруари иск във Върховния съд на Англия и Уелс срещу шефовете на Shell "за това, че не са успели да управляват съществените и предвидими рискове, които представляват за компанията климатичните промени". Но съдиите отхвърлят делото - веднъж през май, а сега след изслушване по-рано през юли.

ClientEarth заяви, че е разочарована. Говорител на Shell каза, че отхвърлянето е "правилният резултат - съдът потвърди решението си, че този иск е фундаментално погрешен".

Дружеството заяви, че "искът на ClientEarth напълно пренебрегва начина, по който директорите на един толкова голям и сложен бизнес като Shell трябва да балансират между редица конкурентни съображения".

Shell ще плати 2 милиарда долара извънредни данъци

Енергийният гигант Shell ще трябва да плати 2 милиарда долара извънредни данъци върху свръхпечалбите си през четвъртото тримесечие на 2...

На годишното събрание на акционерите през май ръководството на Shell получи подкрепата на мнозинството, въпреки че имаше смущения и изразени съмнения относно нейния климатичен преход. По-късно Shell обяви промяна в плановете си - вместо постепенно намаляване на добива на нефт, тя ще го задържи стабилен до 2030 г.

"Стратегията на Управителния съвет за управление на рисковете от енергийния преход и без това беше фундаментално погрешна", заяви старши юристът на ClientEarth Пол Бенсън. "Сега Бордът, изглежда, се отказва дори от привидните си намерения да предприеме смислени действия", добави той.

ClientEarth твърди, че погрешната стратегия на Shell за климата е в противоречие с Парижкото споразумение и застрашава бъдещия търговски успех на компанията, като по този начин представлява нарушение на правните ѝ задължения съгласно английското дружествено право.

"Отказът на Управителния съвет да предприеме решителни действия, за да подготви компанията за бързо настъпващия енергиен преход, излага на риск бъдещата търговска жизнеспособност на Shell", смята Бенсън.

Според ClientEarth това е първият случай, в който управителният съвет на компания е обект на съдебен иск за това, че не се е справил правилно с климатичния преход.

Shell изгражда най-големия завод за производство на зелен водород в Европа

Енергийният гигант Shell заяви в сряда, че ще започне изграждането на завод за зелен водород в Ротердам, Нидерландия. Компанията твърди...

Нетната печалба на Shell за първото тримесечие на 2023 г. е нараснала с 22% - до 8,7 млрд. долара, но компанията посочва, че резултатите ѝ за второто тримесечие са били засегнати от спада в продажбите на газ.

ОЩЕ: Папата се разтревожи за климата след екстремните жеги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com