Атентаторите от Сарафово вече са в специален списък с терористи

1148
Атентаторите от Сарафово вече са в специален списък с терористи

Внасят обвинението за атентата на летище "Сарафово" 3 години и 6 месеца по-късно

Обвинителният акт по делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас от юли 2012 г. ще бъде внесен в съда най-късно до средата на януа...

Предполагаемите извършители на терористичния акт на летище Сарафово през 2012 г. Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад бяха включени в списъка с лицата, за които има данни, че осъществяват дейност свързана с тероризъм или финансирането му. Това става по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

На днешното си редовно заседание правителството одобри промени в Списъка на лицата, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма. Промените са съобразени с измененията в Закона, които влязоха в сила по-рано тази година.

Целите на Закона са предотвратяване и разкриване на действия на хора, компании, групи и организации, които са насочени към финансиране на тероризма. Те се постигат в основната си част чрез блокиране и забрана за предоставяне на финансови средства и активи и на икономически ресурси.

Отново удължиха разследването на атентата в Сарафово

Разследването на бомбения атентат на бургаското летище в Сарафово отново е удължено. Новият срок за приключването му е 25 август, съо...

С приетото днес решение от Министерски съвет се разширява кръгът на лицата по раздел ІІІ от Списъка с такива, срещу които е образувано наказателно производство не само за тероризъм и/или финансирането му, а и за набиране или обучаване на отделни лица или групи от хора с цел извършване на тероризъм, както и за излизане или влизане през границата на страната и незаконно пребиваване с цел участие в тероризъм.

През юли тази година се навършават 4 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летището стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, който е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Престъплението беше заклеймено от всички световни лидери и големи световни организации. Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула".

На 20 февруари 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. "Третото лице пряко е участвало в атентата", уточни той.

На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Фарах Мелиад, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно той свързва терористите с военното крило на "Хизбула".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com