Окончателно: Съдът отказа да издаде европейска заповед за арест на Петьо Еврото

1306
Окончателно: Съдът отказа да издаде европейска заповед за арест на Петьо Еврото
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в София отказа окончателно на прокуратурата издаване на европейска заповед за арест на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров - Петьо Еврото.

Още: БГНЕС: "Мъртвият" Петьо Еврото се сети за корупция в "Осемте джуджета", прати писмо до Кьовеши

Защо?

Според апелативните съдии не може да се направи обосновано предложение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен.

С решението си апелативният съд потвърди определеното от градския съд от миналата година. Актът на съда от 4 януари обаче не спира хода на разследването.

Още: Български европрокурор отрече твърденията на Петьо Еврото за месечни подкупи

В какво е обвинен Петьо Еврото?

Петров остава в неизвестност, след като изчезна в края на май 2023 г. През лятото се появиха спекулации в различни медии, че той е мъртъв. От външно министерство и от МВР не потвърждават, като само заявиха, че Петьо Еврото не се намира в Дубай.

Той е обявиняем за вещно укривателство по дело, започнало заради скандала "Осемте джуджета". Към отговорност бе привлечена и бившата му съпруга Любена Павлова: Жената на Петьо Еврото: Този не го познавам (ВИДЕО)

До края на миналата година срещу Петров имаше издадена европейска заповед за арест, но само от прокуратурата. След влезли в сила законови промени този акт вече се издава от съда по искане на държавното обвинение. Така се стигна до процедурата, която приключва с решението на съда от вчера, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС

Казусът "Осемте джуджета"

Скандалът "Осемте джуджета" беше разкрит от "Антикорупционен фонд". В разследването бе разказана историята на бизнесмена Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Еврото. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров. Още: "Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Върху Златанов започва натиск да се раздели с бизнеса си, асансьорният му завод в Дупница и базата му в София минават под охраната на "Делта Гард". Синът му Явор Златанов е арестуван по дело на спецпрокуратурата и заплашван. На бащата се обяснява, че синът му може да умре в ареста, тъй като има нужда от спешна помощ, а може да не бъде пратена такава. Златанов-старши разказва, че за образуване на делото срещу сина му съдействали висши прокурори, с които Петров бил близък.  

В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Златанов на чисто техническо основание – няма как Кристиян и компания да заличат Явор Златанов като управител през 2020, доколкото това се е случило още през 2017 – и е потвърдено с влязъл в сила съдебен акт.

Обвинените

През октомври 2023 г. прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев бе обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател и някогашен ръководител на столичното следствие Петьо Петров.

Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса, са с повдигнати обвинения от 11 август 2023 г. Деянов е обвинен, че на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление. По-късно той бе отстранен от поста си в Окръжната прокуратура в Перник, докато срещу него тече разследване.

По предложение на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от септември прокурорската колегия на ВСС образува и дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото "Осемте джуджета". Предложените за наказване са прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Още: Умрял ли е Пепи Еврото: Официалните новини - още няма отговор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com