Превишена скорост: Министър обясни защо ТОЛ системата още не може да помага

3762
Превишена скорост: Министър обясни защо ТОЛ системата още не може да помага
Снимка: БГНЕС

И в момента данни за скоростта на пътните превозни средства, преминаващи през стационарните контролни точки на електронната система за събиране на пътни такси, се изпращат към МВР. Те дават информация за движението на пътните превозни средства и потенциалните нарушения на скоростта, но не е възможно налагането на глоби за нарушения от МВР, поради липсата на сертификация от Българския институт по метрология. Това става ясно от отговора на регионалния министър Андрей Цеков до народния представител Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС).

Системата по същество

До момента са изградени и оборудвани общо 295 стационарни контролни точки по републиканската пътна мрежа, които разполагат с камери за разпознаване на регистрационните табели на автомобилите. Те могат да измерват моментната скорост, която е подходяща за статистически цели. Има и 55 мобилни камери върху автомобили със специализирано оборудване, които също разпознават регистрационните табели.

За да се избени средната скорост между две контролни точки, следва да се покрият определени изисквания.

В тази връзка Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела действия за сертифициране на оборудването. Документацията е изпратена в Българския институт по метрология. Още: Идея: Тол системата става обект от националната сигурност след незаконен договор за 136 млн. лв.

"Открита е и процедура за одобряване на типа средство за измерване на средната скорост, съгласно изискванията, определени в Закона за измерванията и Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол. Целта е системата да отговаря на всички законови и технически изисквания, за да бъде осигурен надежден и ефективен контрол на движението. След сертифициране на системата ще може да бъде въведено измерване на средната скорост на определени отсечки от републиканската пътна мрежа, които отговарят на необходимите изисквания“, пояснява в отговора си министър Цеков. Още: АПИ възложи на „Капш“ дейност за още 141,5 млн. лв. като „втора застраховка“ за ТОЛ системата

След сертифициране на оборудването чрез изградения интерфейс между АПИ и МВР ще бъде изпращана информация до МВР с възможност за налагане на глоби на нарушители съгласно Закона за движение по пътищата. За да могат да се налагат глоби по новия ред обаче са нужни и съответните законови промени. Още: И финансовата инспекция уличи АПИ в нарушения за тол системата

Припомняме, че системата за събиране на пътни такси е изградена по договор от 2018 г. между АПИ и консорциум „Капш Трафик Солюшънс. Той е на стойност почти 180 млн. лв. с ДДС. Между двете страни има подписан и допълнителен договор на през 2020 г. стойност 141 млн. лв. с ДДС. Той е за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т. (ТОЛ) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима маса до 3,5 тона (електронна винетка).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com