Протестите срещу Борисов и Гешев са напът да променят процедурата за арест в България

2882
Протестите срещу Борисов и Гешев са напът да променят процедурата за арест в България
Снимка: БГНЕС

Не може основанията за арест да се представят от МВР чак когато арестуваният подаде жалба относно законността на задържането си. Това обаче се е случвало в България, а конкретен такъв случай стига до Европейския съд, като генералният адвокат Приит Пикамае дава категоричното заключение.

Какъв е случаят - на задържан мъж по време на протестите (Велико народно въстание) срещу управлението на третото правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. При ареста 47-годишният Васил Михайлов не е осведомен защо е задържан, пуснат е на следващия ден и завежда съдебно дело, с което оспорва ареста. Чак в съда става ясно от докладни полицейски записи, че основанието за задържането е, че Михайлов се е опитал да премине през полицейския кордон, нанасяйки удари с ръце и крака по щитовете на служителите на МВР и псувайки ги. Въпросните записки обаче не са били представени на мъжа след ареста му, пише "Лекс".

Столичната полиция е осъдена за насилие на протест срещу Борисов и Гешев

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е осъдена да плати 3500 лв. обезщетение на човек, обгазен със сълзотворен газ и бит по ...

Според генералния адвокат, това положение противоречи на Директива 2012/13/ЕС от 22 май 2012 г. относно правото на информация в наказателното производство.

За какво конкретно става въпрос - за съдебната практика в България при тълкуването на закона (Закон за МВР, чл. 74, ал. 2, т. 2). Българските съдилища са приели, че полицията може да посочи защо е арестуван някой не в писмения акт за задържане, а в други съпътстващи го документи, макар те да не се предоставят на задържания по време на ограничаването на правото му на свободно придвижване.

"Директивата не допуска национална правна уредба като разглежданата, прилагана съобразно установената съдебна практика, съгласно която основанията за задържането на заподозряно лице или обвиняем може да не бъдат посочени в акта за задържане, а да се съдържат и в други документи, с които заинтересованото лице ще се запознае само ако оспори законосъобразността на този акт по съдебен ред. Всъщност тези основания трябва да му бъдат съобщени толкова бързо, колкото е необходимо, за да му се даде възможност, ако желае, да подаде жалба, и във всички случаи преди първия разпит от полицията, както и че на арестуваното или задържаното лице трябва да се предостави, без да се нарушава ходът на текущото разследване, цялата необходима информация, за да може да оспори ефективно лишаването си от свобода и по този начин да упражни ефективно правото си на защита. Информацията следва да съдържа като основание за арест или задържане описание на фактите, включително, ако са известни, времето и мястото на настъпване на фактите, както и формата на участието на лицето в престъплението, в чието извършване е заподозряно, и неокончателната правна квалификация, дадена от компетентния орган", казва генералният адвокат Пикамае в заключението си.

Обикновено заключението на генерален адвокат на Европейския съд е сигнал какво ще е и крайното решение на съда - то рядко е различно от това на адвоката.

Съдът де факто задължи СДВР да покаже дали лъже или не за палатковите лагери на протестите в София

Окръжният съд във Видин задължи с окончателно решение МВР да предостави на гражданско движение "БОЕЦ" информация какви точно взривни ус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com