Валентин Радев: Запалена бъркалка е причинила инцидента в завод "Арсенал"

4139
Валентин Радев: Запалена бъркалка е причинила инцидента в завод "Арсенал"
Снимка: БГНЕС

Запалена бъркалка е причината за инцидента в завод „Арсенал“. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти, предаде БГНЕС.

Не е имало взривове в завод „Арсенал“, запалила се е една бъркалка в помещение, в което се работи дистанционно, каза Радев.

Това е помещение, където е бъркалката и където буквално се забърква някаква смес. Двамата работници са били вътре, а не е трябвало да бъдат вътре, не е трябвало да са там“, посочи още той.

Няма опасност за населението на Казанлък и региона след инцидента в "Арсенал"

Към момента няма индикации за непосредствена опасност за населението в Казанлък и региона след инцидента в оръжейния завод "Арсенал". ...

„Съгласно технологията и мерките за безопасност, двамата работници е трябвало да бъдат извън въпросното помещение. Управлението на този процес е изнесен отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив, пламва, обгаря ги. Това е особена смес, на барутна основа. Това не е взривно вещество“, уточни вътрешният министър.

Ако се върнем назад в годините и в този завод, и в други заводи, инциденти са ставали заради човешки грешки и неспазване на правилата и технологията в случая, смята Валентин Радев.

Той посочи, че служба КОС ще провери инцидента, както и служба към Социалното министерство също ще провери дали са спазени правилата. "Ще се види дали са спазени правилата и тогава ще се каже кой ще понесе отговорност", каза още за министърът на вътрешните работи.

Припомняме, че един човек загина, а един е силно обгорял вследствие на инцидента в оръжейното предприятие.

Загиналият е млад мъж на 27 години от село Шаново, с инициали Ц. В., пострадалият К. Ж.- на 45 години от Казанлък. Загиналият е работел в "Арсенал" от две години, а пострадалият мъж - със стаж от 10 г. във фирмата. При инцидента няма други пострадали. Има нанесени материални щети на помещението, в което е работено. Останалите работници са изведени от помещението, уточнява изданието Kazanlak.com.

Инцидент в завод "Арсенал", има загинал и ранен

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в помещение на цех 130 на завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, пр...

Снимка: БГНЕС

Към момента няма индикации за непосредствена опасност за населението в Казанлък и региона. Това потвърдиха прeд Actualno.com от ОД на МВР - Стара Загора. Оттам обясниха още, че компетентните органи са на място и изясняват причините за случилото се.

По информация на Actualno.com завод 3 е един от най-опасните сектори на оръжейницата. В него се произвежда барут, а в цеховете се работи и с нитроглицерин (силно взривоопасен). Друга рискува зона в "Арсенал" е завод 4, където пък се произвеждат боеприпасите.

"Изключително неприятен инцидент, моите съболезнования към близките на загиналия. Непрекъснато получаваме информация за инцидента", обясни на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими