10 начина да предпазим косата си през лято 2022 г.

591
10 начина да предпазим косата си през лято 2022 г.
Снимка: iStock

Летният сезон носи със себе си хубав тен, море и почивка, но за косата ни представлява огромно предизвикателство. Слънцето и UV-лъчите увреждат кутикулите на косъма и предизвикват накъсване на краищата. Хлорът в басейните е също главна причина за химично увреждане, засягайки и скалпа. За щастие има начини, по които можем да я предпазим.

1. Покрийте главата си

Това е чудесна възможност да добавите нов аксесоар, като шал или шапка, като така ще предпазите косата си и в същото време ще изглеждате стилно.

2. Използвайте спрей с UV защита

На пазара има много и различни варианти, които вършат чудесна работа. Изберете марка, която харесвате и използвате, има бюджетни и по-скъпи опции. Както нанасяме слънцезащита по лицето, така е важно и по косата.

3. Маски с топли масла

Веднъж в седмицата преди да измиете косата си, нанесете масло в корените (рициново или жожоба) и по дължините (зехтин или кокосово масло) и след 30 мин измийте както обикновено. Това се бори с изсушаването и подхранва косъма в дълбочина.

4. Намалете миенето на косата

Лятото косата се изсушава от слънцето и топлината и прекомерното миене води до допълнителна вреда, тъй като се измиват естествените масла на скалпа. Опитайте се да добавите ден или два към обикновената ви рутина и ще видите резултати още първите седмици.

5. По-често подстригване

През лятото косата расте значително по-бързо и това няма да повлияе значително на дължината. Ще ви помогне да се предпазите от нацъфтели краища, накъсвания и косата видимо ще изглежда по-здрава.

3 зодии, които ще имат най-запомнящото се лято

Лятото е сред най-чаканите и най-обичани сезони. Всеки от нас е почитател на топлото време, морския бриз, студени коктейли и забавни из...

6. Хидратация

Въпреки че това е основно правило целогодишно, през лятото е особено важно да пием много вода. Има значително много ползи за косата, кожата и тялото като цяло. За да е здрава косата, увеличете приема на вода през топлите месеци.

7. Дълбоко хидратиращи терапии

Смяната на сезоните изисква козметика, съобразена със сезона. Използването на едни и същи продукти целогодишно е грешка, която много от нас допускаме. През лятото е хубаво да преминем на "лятна серия" продукти за коса или поне да заменим балсама за коса с маска от същата серия.

8. Щадящи прически

Зодиите, на които ще им върви във всичко това ЛЯТО

Това лято се очертава да бъде особено горещо за някои от зодиите. Звездите са им подготвили куп приятни изненади и късмет във всяко едн...

Това е може би любимият ни начин да предпазим краищата на косата си от накъсване. Изпробвайте различни плитки, опашки или кок, но е важно да не бъдат стегнати. Нашият съвет тук е да замените обикновените ластици със скрънчита или шноли, за да предотвратите излишното триене.

9. Избягвайте топлинна обработка

В това число влизат всички сешоари, преси и маши за коса, защото допълнително изтощават косата през лятото. През топлите месеци косата изсъхва бързо и позволява избягването на сешоар. Ако все пак не можете да ги изключите изцяло, намалете възможно най-много употребата им и използвайте топлинна защита.

10. Грижа след боя

Боядисването и изсветляването на косата е противопоказно през лятото, защото в комбинация със слънцето и хлора в басейна увеличава вредите върху косата. Също възможен страничен ефект е химична реакция, водеща до нежелани промени в цвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com