10 съвета как да укрепим имунната система през есента

3596
10 съвета как да укрепим имунната система през есента
Снимка: iStock

Никой от нас не иска да настине и да се разболее от вируси или грип. Повечето ще се съгласят, че е по-добре да се предотврати появата на заболяване, отколкото да се борим с него. Затова ви предлагаме 10 полезни съвета как да укрепим имунната си система през есента:

Яжте истинска храна

Истинската храна е естествена храна или храна, която е претърпяла минимална обработка, преди да стигне до вашата чиния. Тези храни ви помагат да сте здрави и да се борите с болестите по естествен път. Избирайки истински храни, вие ще осигурите на тялото всички необходими хранителни вещества. Консумирайте повече плодове, зеленчуци, риба, месо, ориз, боб, сурови ядки и семена. Откажете се от бързите закуски и полуфабрикати.

Правете упражнения

Няма значение дали е ходене, бягане, йога, пилатес или други спортни дейности. Спортът е чудесен начин да подобрите цялостното си здраве по време на сезона на вирусите и грипа. 30-минутната физическа активност 3-4 пъти седмично е най-ефективният начин за укрепване на имунната система.

Яжте тези храни през есента и ще имате силен имунитет

Спокоен сън

Ако сте болни, трябва да спите много, но един ден не може да компенсира липсата на сън, натрупан с времето. Ако редовно спите по-малко от 7 часа, рискът от настинки се увеличава с 300%. Адекватната продължителност на съня - най-малко 7 часа, оптимално 8 часа и в идеалния случай всичките 9 часа - е основен принцип за поддържане на добро здраве. Редовното недоспиване е свързано не само с настинки и здравословни проблеми, но и с наднорменото тегло.

Наслаждавайте се на живота

Няма нищо по-разрушително от стреса, който причинява различни здравословни проблеми, включително настинки и вирусни заболявания. Голяма част  от здравословните проблеми се причиняват от стрес. Един от най-добрите начини за преодоляването му е да превите неща, които ви карат се чувствате щастливи. Дали ще четете интересна за вас книга, ще слушате любимата си музика, ще ходите  на кино или театър, спортувате със семейството или приятели, важно е да включите забавлението и радостта в ежедневието си.

Прием на повече витамин С

Витамин С помага за укрепване на имунитета и намаляване на честотата на настинките и съкращава времето, необходимо за разболяване. Витамин С не се съхранява в тялото като другите витамини, така че трябва да се приема всеки ден. Най-добрият начин да приемате витамин С е да ядете пресни плодове и зеленчуци. Ядейки по 1 киви на ден, ще получите дневната нужда от витамин С. Също така много витамин С се намира в портокалите, касиса, червения пипер.

Как може да подобрите своя имунитет преди идването на студените дни?

Прием на витамин D

Отдавна е известно, че витамин D засяга здравето на костите, но дефицитът на витамин D сега е свързан с много други здравословни проблеми. Витамин D се произвежда естествено в тялото чрез излагане на слънчева светлина. За съжаление почти 90 процента от хората имат дефицит на витамин D. Ниските му нива са свързани с по-чести настинки и респираторни инфекции.

Яжте по-малко захар

Захарта отслабва имунната ви система и помага на лошите бактерии да се размножават. Намаляването на захарта е особено важно по време на силен стрес и сезон на вируси. Вместо захар, изберете естествени подсладители като мед или стевия.

Прекарвайте повече време навън

През зимата в помещенията могат да се образуват много токсини и бактерии. Сухият въздух, който дишаме през отоплителния сезон, прави дихателните ни пътища по-податливи на вируси. Затова не забравяйте да проветрявате помещенията няколко пъти на ден.

Мийте ръцете си често

Сапунът и водата убиват 95 процента от бактериите.

Хомеопатия у дома

Ако някой от членовете на семейството се разболее, както и в сезона на грипа, за профилактика могат да се използват хомеопатични лекарства, които са много ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com