10-те най-умни животни на планетата

29459
10-те най-умни животни на планетата
Снимка: Pixabay

Всички знаем, че не само човекът е разумно същество на този свят. На земята има много животни, които не изостават от хората по умствено развитие и изобретателност, а в някои случаи дори ни превъзхождат.

1. Маймуна.

Приматите, разбира се, заемат първата линия на този хит парад. По-специално шимпанзетата, а също и малките шимпанзета (бонобо). При шимпанзетата и бонобо обемът на мозъка е 300-400 кубически см - абсолютната стойност на този показател е доста голяма. В природата тези маймуни общуват помежду си, използвайки набор от визуални и гласови знаци.

Спасяването на диви животни: Как да им помогнем?

2. Слон.

Второто почетно място е изненадващо слонът. По отношение на интелигентността си той може да се изравни дори със самите шимпанзета. Слоновете имат отлична памет, в способността си да използват инструменти и да изграждат взаимоотношения в обществото си, те дори могат да надминат маймуните.

3. Делфин.

Делфините имат много висока интелигентност, която може да се сравни и с интелигентността на маймуните. Някои изследователи твърдят, че делфините са по-умни от хората и следователно са най-умните живи същества на планетата.

4. Куче.

Кучето е много интелигентно животно, с право се нарича най-верният приятел на човека. Те са в състояние да различават интонациите и реда на човешката реч, да разбират смисъла и значението на думите, изречени от човека. Интелигентността на кучето зависи от породата. Най-интелигентните породи са бордър коли, пудел, немска овчарка, голдън ретривър.

10-те най-красиви животни в света (ВИДЕО)

5. Котка.

В класацията на най-умните животни котките вървят след кучетата, привличайки хората със своя привързан и миролюбив характер. Котките, освен че са високоинтелигентни, имат и екстрасензорни способности. Котката, подобно на кучето, сякаш попива характера на собственика си и атмосферата в семейството. Котките са не само умни, но и хитри, притежаващи добра находчивост на ума. Най-интелигентните породи котки: сиамски, сфинкс, британска котка, сибирска и мейн кун.

6. Плъх.

Те имат отлични инстинкти, хитрост и изобретателност, което им позволява да оцелеят в условия, които биха изглеждали неподходящи за оцеляване. Учените са установили, че структурата на мозъка и хората са много сходни и затова плъховете се използват активно в лабораторни изследвания.

7. Прасе.

Прасетата са невероятно интелигентни същества. Поради предразсъдъци те бяха класифицирани като "мръсни" животни. Междувременно прасетата са едни от най-умните и социални същества. Според изследвания прасетата имат повече когнитивни способности от кучетата и дори от децата.

Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях

8. Катерица.

Катериците, подобно на плъховете, са много умни и бързи. Те могат да бъдат научени да вземат храна от ръцете си. Те лесно запомнят човека, който ги е почерпил веднъж, за да могат на другия ден да дойдат при него отново. Катериците имат способността да се крият и да трупат излишна храна, което показва тяхната предвидливост.

9. Гарван.

Гарваните се считат за най-интелигентните птици в света. Съотношението между мозъка и тялото е приблизително същото като при хората. В продължение на много години тези птици ни демонстрират своите невероятни умствени способности, например способността да използват инструмент: те могат да държат контейнер в ноктите си и да загребват вода в него или да използват клонка, за да получат това, което искат от труднодостъпни места.

10. Гълъб.

Тези птици са били използвани като пощальони, защото имат достатъчно интелигентност и изобретателност, за да намерят правилния път. По време на експериментите е установено, че гълъбите имат добра памет, която им позволява да запомнят различни изображения в продължение на няколко години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com