3 храни, които могат да убият вашия домашен любимец

10397
3 храни, които могат да убият вашия домашен любимец
Снимка: iStock

Ние непрекъснато сме близо до нашите кучета и понякога ни се иска да споделяме храната си с тях, вместо да им даваме кучешка храна. Важно е обаче да знаете, че само защото се наслаждавате на определен вид храна, не означава, че и кучето ви ще се наслаждава на нея. Кучетата могат да бъдат увредени от редица популярни храни за хора. Даването на човешка храна на домашния любимец може да изглежда забавно в началото, но има вероятност храната да му навреди, или по -лошо, може дори да го убие.

Авокадото, суровите яйца, рибата и месото, чесънът и лукът, шоколадите, храни с излишна сол, различни видове ядки, стафиди, бекон, грозде, бонбони и кофеин, са вредни за кучетата по различни начини.

1. Авокадо

Фунгициден токсин, наречен персин, присъства в плодовете, семената, кората и листата на авокадото. Това съединение не е вредно за хората, но е опасно за вашите кучета, когато се приема в големи количества. Костилките от авокадо също представляват опасност от задушаване за вашите питомци. Дръжте ги далеч и пригответе нещо приятно и безопасно за вашия домашен любимец.

2. Сурова риба, яйца и месо

Има много противоречия по този въпрос, тъй като много ветеринари отчитат ползи за здравето от преминаването към диети със сурово месо. Някои смятат, че храненето на кучета със сурово месо, риба и яйца допринася за по-здрава козина и кожа, улеснява храносмилането и почиства зъбите.

Други ветеринари обаче препоръчват готвенето на храната, за да убие всички бактерии и вредни паразити, които могат да разболеят кучето. Храненето на кучета със сурова храна има по-висок риск от заразяване с e.coli и салмонела. Кучетата с нарушена имунна система са изложени на по-висок риск от тези инфекции и тъй като е трудно да се каже дали имат здрава имунна система, избягвайте да ги храните с неварена храна.

В суровите яйца някои ензими могат да причинят кожни заболявания. Суровата риба, от друга страна, може да носи вредни паразити. Суровата диета носи много риск за вашето куче в сравнение с ползите, поради което не се препоръчва.

3. Чесън и лук

Хората се радват на предимствата на тези две хранителни съставки, въпреки че оставят ужасен дъх. Те обаче са лоши за вашия любимец. Те унищожават червените му кръвни клетки и могат да доведат до анемия. Когато се приема в малки дози, може да няма много вреда, но даването на големи дози може да го отрови. Кучето може да прояви симптоми като повръщане, слабост, задух и липса на интерес към храната. Просто запазете лука и чесъна за себе си и оставете кучето си далеч от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

Носят слънце в себе си: 4-те най-позитивни зодии

В килера има молци: 5 прости съвета как да се отървете от вредителя

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com