5 признака на човек, който не се харесва

14478
5 признака на човек, който не се харесва
Снимка: iStock

Любовта към себе си е много важна за щастлив и хармоничен живот: благополучие във взаимоотношенията, кариерата, творчеството и общуването. Да избираш и приемаш себе си, независимо от всичко, е постоянен процес, от който се нуждае всяко човешко същество. Не всеки обаче е в състояние да се научи на това важно нещо.

Анна Протасова - лекар, психолог, телесно ориентиран терапевт, хипнотерапевт - ни разказва как да разпознаем липсата на любов към себе си и какво да направим по въпроса.

Основните проявления на любовта към себе си

Много е важно да разберете как се чувствате спрямо себе си, дали приемате всички свои предимства и недостатъци.
Това усещане не зависи от мнението на другите или от промените в житейските обстоятелства, но е необходимо за душевен комфорт. Можете да тръгнете от обратната страна и да разберете кои признаци показват липса на любов към себе си.

Признак 1. Ясен показател за наличието на проблем е саморазрушаването и самонаказването за всяко провинение. Човек иска да си навреди по някакъв начин, например отказва да се храни или се ограничава в разходките, хобитата, другите социални дейности.

4 храни, които ядат само хора с ниско самочувствие

Признак 2. Пасивна агресия, която се проявява под формата на безмилостно отношение към себе си. Например човек казва, че има дебели крака, и се принуждава да прави тежки физически упражнения.

Признак 3. Негативна оценка на собствената личност, когато вместо да се концентрира върху положителните си качества, човек забелязва само недостатъци, грешки и заблуди.

Признак 4. Пренебрегване на нуждите и сигналите на тялото, навик да се изпитва дискомфорт. Търпение, ако искате да отидете до тоалетната, защото сега няма време. Игнориране на глада, отлагане на храната за по-късно.

Струва си да се отбележи, че тялото усеща тази неприязън към себе си. То може да реагира с акне и кожни обриви. Това отразява неудовлетвореност от външния ни вид, вътрешно желание да се дистанцираме от света, фиксиране върху мнението на другите хора.

Признак 5. Действия, противоречащи на волята, когато човек действа не както иска, а както му е казано. Например щяхте да отидете да танцувате, но майка ви ви изпрати на басейна. Това е неразбиране на самия себе си, отричане на собствените желания. Дългогодишното пребиваване в токсична връзка може да попадне в тази категория.

7 неочевидни неща, които показват ниско самочувствие

Човек, който обича себе си, няма да остане там, където се чувства зле. Без значение какви са нагласите, ролевите модели и заучените сценарии, той няма да иска да страда. Случва ли ви се да обичате себе си, но да не напускате насилника? Тогава ключовата дума тук е "изглежда".

Една жена и нейната любов към себе си

Положителната самооценка е една от най-важните емоции за красивата половина на човечеството, която помага да проявят своята сексуалност. Женствеността не е само характерът на тигрицата и грацията на котката. А какво друго? Ето какво:

-    да се чувстваш пълноценна, достойна за любов, статус, уважение, пари;

-    възможността да бъдеш на първо място в живота си, да не се страхуваш да правиш грешки, да изживяваш различни чувства и състояния, включително слабост, да не бъдеш съкрушена от критика и осъждане;

-    желанието да станеш ярка, успешна, силна, красива, да обичаш себе си и да се влюбиш в себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com