8 съвета как правилно да съхранявате зеленчуци и плодове от градината

4271
8 съвета как правилно да съхранявате зеленчуци и плодове от градината
Снимка: iStock

Зеленчуците и плодовете от собствения ви парцел ви осигуряват витамини за зимата. Но не всички продукти успяват да оцелеят до пролетта. Ето какво може да се направи.

Лук

Нашите баби са постъпвали правилно, когато са слагали луковиците в найлонов чорапогащник и са ги закачали в стаята. Лукът се нуждае от достъп до сух въздух, а влажността не му понася. Някои градинари държат зеленчука до картофите - не правете тази грешка. Клубените ще дадат влага и лукът ще изгние.

Картофи

Картофите се нуждаят от тъмнина и прохлада, така че изба или кутия на балкона е идеалното място. Покрийте картофите с листа от червена офика. Те съдържат фитонциди и ще предпазят зеленчука от гниене и мухъл. Ябълката е лош съсед за картофите. Плодът отделя етилен, който ускорява узряването и разваля картофа.

Грешките при съхранение на млякото, които допускаме и могат да го развалят

Ябълки

За ябълките е подходящо тъмно място с температура от 0 до +7 градуса. Поставете плодовете в картонена кутия и проветрявайте от време на време, за да не се натрупва конденз. Можете също така да направите дупки за "дишане". На изолирания балкон зимните сортове ябълки се съхраняват до шест месеца, но в този случай всеки плод трябва да бъде опакован в хартия.

Цвекло

Цвеклото е добър приятел с картофите. Той абсорбира излишната влага от въздуха, като същевременно остава здрав и солиден. Препоръчително е да поставите цвеклото не произволно или разпръснато, а върху картофите.

Морков

Морковът обича съхранение в кутии с естествен пълнител: пясък, дървени стърготини и дори кора от лук. Слоят абсорбира влагата и не позволява морковите да се допират един до друг. При температури от 0 до +2 градуса ще лежи до пролетта, в апартамент - няколко месеца. Нарязаните моркови запазват витамините добре във фризера.

7 начина за правилно съхранение на храната

Чесън

Този ароматен зеленчук е абсолютно непретенциозен при съхранение, но се нуждае от сух въздух и сянка. Поставете в торбичка и окачете в стаята далеч от слънчева светлина. Може да се съхранява и в дървени кутии или кошници, но не поставяйте слой от повече от 15 см. Контейнерите трябва да са с отвори за вентилация.

Тиква

Оранжевият зеленчук може да се съхранява дори под леглото, ако температурата в апартамента не надвишава +20 градуса. Тиквата трябва да бъде поставена по такъв начин, че плодовете да не се допират един до друг. И не забравяйте да ги покриете с топло одеяло.

Препоръчителни условия за съхранение на плодове и зеленчуци

Зеле

Да кажем веднага, че зеленчукът се съхранява лошо у дома. Идеалната температура е от 0 до +2 градуса. Махнете горните листа от зелето и го увийте в стреч фолио. Подредете главите така, че да не се допират една до друга и проверете реколтата за гниене.

Някои зеленчуци, колкото и да се опитвате, няма да издържат до пролетта. Причината е грешен избор на сорт. Ранните не са предназначени за дългосрочно съхранение, вземете късни или къснозрели хибриди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com