Ако не се гледа правилно – кое ще стане най-лошото куче?

3044
Ако не се гледа правилно – кое  ще стане най-лошото куче?
Снимка: Getty Images/Guliver

Дискусии на подобна тема често могат да се видят в различни източници. Има няколко гледни точки: обикновено в топ-10 на най-злите кучета включват представители на бойни и охранителни породи. Обаче често с вреден, агресивен и дори груб характер се оказват малките декоративни кучета.

Въобще, оценката на животните винаги е чисто субективна. Поведението на домашния любимец зависи от неговото възпитание. Определяните като най-зли кучета в света са по-скоро колективни образи. При дефинирането на дадена порода като „зла“ се вземат предвид следните общи качества на нейните представители.

  • Интензивност на проявление на естествените инстинкти (склонност към лов, защита).
  • Агресивност на породата като цяло.
  • Възможност за дресировка и възпитание.
  • Ниво на спокойствие.
  • Социализация и реакция спрямо тълпи хора.
  • Отношение към други домашни любимци.

Злите кучета имат склонност да се държат неприветливо и грубо, да проявяват враждебност и подозрение към хора и животни. Злобата е качество, което не е естествено присъщо на кучетата – затова причините без никакво съмнение са най-вече в неправилно възпитание и недостиг на социализиране на домашния любимец. В крайно редки случаи агресивността и гневът са вродени дефекти на кучетата и такива индивиди обикновено се евтаназират.

Как да си изберем най-доброто куче?

Дефинирането на породи кучета като „зли“ се основава на техни „средни“ типични представители. Много от тях представляват охранителни и бойни породи, които е необходимо да умеят да защитават себе си и имуществото на своя стопанин. Но сред „злите“ има и малки декоративни кучета, чието „хоби“ е да правят пакости и да си мечтаят да доминират.

Най-злата порода кучета в света определено е американският питбултериер. Питбулите са селекционирани по начало в Англия за участие в боеве с кучета, лов на диви бикове и мечки. Тези домашни любимци имат висок интелект и са безкрайно отдадени на собственика си, заплахите срещу когото сериозно ще нервират кучето. От питбулите се получават дружелюбни и уравновесени домашни любимци - но без вниманието и любовта на стопаните си те може да се превърнат в истински опасни оръжия. Днес тази порода е забранена в много държави, включително и в своята историческа родина.

Южноафриканският бурбул спокойно може да споделя първото място с питбула в списъка на „най-злите“. Тези силни и масивни бойни кучета са пазели диамантени мини в Южна Африка. Животните самоотвержено бранят поверената им територия и надали ще пропуснат възможност да лаят срещу непознат. Далеч не всяка държава ще ви разреши да притежавате бурбул.

В повечето страни както питбулите, така и бурбулите са включени в списъка на опасните породи и подлежат на регистрация. Обикновено, за да отгледате и разхождате такъв домашен любимец, се налага да изкарате специално обучение, да сте пълнолетен и да нямате физически ограничения за движения.

Едни от най-красивите породи кучета!

Класациите на най-злите породи включват най-вече едри кучета: ротвайлер, бразилска фила, кавказка овчарка; както и немски, канарски, аржентински дог. Големите животни по начало са били развъждани за охранителни или бойни цели; те се стремят често да заемат лидерското място, поради което може да проявят агресия.

Обаче не бива да пренебрегвате малките и средните кучета, които нерядко са по-склонни от големите да тормозят други домашни любимци и да хапят хора. Сред породи като английски кокер-шпаньол, китайско качулато куче, американски кокер-шпаньол се срещат представители-скандалджии с капризен, свадлив характер. Дакелът също се счита за доста агресивно куче, което периодично опитва да нападне някого.

Групата териери традиционно също се класифицира като „зла“. В допълнение към бултериера може да се добавят джак-ръсел и ягд-териер. Инстинктите за преследване и нападение на дивеч са заложени в гените на такива ловни породи, даже „плячката“ да надвишава собствените им размери. Един флегматичен добродушен симпатяга просто не може да се справи с подобна задача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com