Безопасен алтернативен подсладител ли е малтитолът

15895
Безопасен алтернативен подсладител ли е малтитолът
Снимка: iStock

Отказът от сладкиши може да бъде предизвикателство, но не всички алтернативи на захарта са еднакви. Хората, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати или захар, често се обръщат към подсладители с ниско или нула калории, за да им помогнат да се придържат към програмата си. Някои подсладители като малтитол все още осигуряват калории и влияят на кръвната захар.

Какво е малтитол

Малтитолът е захарен алкохол - вид въглехидрат, който не е нито захар, нито алкохол, получен чрез редуциране на малтозата. Използва се като заместител на захарта, който причинява по-бавно покачване на кръвната захар и инсулина, отколкото d-глюкозата или захарозата. Малтитолът не се усвоява напълно от човешката храносмилателна система.

Лекар: Това е най-полезният подсладител - не повишава кръвната захар и съдържа куп витамини

Поради тези причини често се препоръчва за хора с диабет.

Малтитолът и другите захарни алкохоли са подобни на захарта по отношение на вкус, текстура и взаимодействие с други съставки. Тези подсладители обикновено се използват в продукти с ниско съдържание на въглехидрати или „без захар“, като бонбони и хранителни блокчета.

Захарните алкохоли се срещат естествено в някои плодове и зеленчуци. Те могат също да бъдат произведени за търговска цел. Продукти, които използват малтитол и други захарни алкохоли, като еритритол, като подсладители, могат да бъдат наречени "без захар", въпреки факта, че все още могат да повлияят на кръвната захар.

Видове малтитол

Малтитолът се предлага под формата на гранули, прах и течност (сироп). Ако го използвате за подслаждане на чай или кафе, течната форма ще работи най-добре. Може да можете да използвате сироп от малтитол вместо царевичен сироп или мед в някои рецепти. Много от най-добрите протеинови блокчета съдържат малтитол или други захарни алкохоли.

  • Сироп малтитол

Сиропът от малтитол се произвежда от хидрогениране на глюкозни сиропи с високо съдържание на малтоза, той е 60 до 80% по-сладък от захарозата и има около 3 калории на грам. Подходящ е за хора с диабет и тези, които искат да намалят захарта в диетата си.

  • Малтитол на прах и гранули

Прахообразният или кристален (гранулиран) малтитол се използва като заместител на захарта, но не е заместител едно към едно. То е приблизително 80 до 90% по-сладък от захарта, но съдържа само малко над половината количество калории. Използва се често в продукти без захар, които намирате в магазините. Печенето с прахообразен или гранулиран малтитол не винаги е лесно, така че проверете опаковката и конкретните подробности за рецептата, преди да замените.

  • Малтитол срещу захар

Подобно на захарта, малтитолът е въглехидрат, който съдържа калории. Тялото не абсорбира всички калории в малтитола, но все пак осигурява около 2 до 3 калории на грам, в сравнение с четири калории на грам захар. Тъй като малтитолът е въглехидрат с калории, той също влияе върху кръвната глюкоза.

Сиропът малтитол има гликемичен индекс 52, който се доближава до този на трапезната захар при 60. Гликемичният индекс е мярка за ефектите на храната върху повишаването на нивото на кръвната ви захар. Прахообразната форма има гликемичен индекс 35, който все още е по-висок от повечето други захарни алкохоли и по-висок от всички изкуствени подсладители.

Счита се, че малтитолът има около 80% до 90% от сладостта на захарта.

Ако малтитолът има три четвърти от сладостта на захарта, три четвърти от калориите на захарта и три четвърти от гликемичния индекс на захарта, тогава много потребители може в крайна сметка да консумират една четвърт повече малтитол, за да получат същия ефект като захарта.

Ако консумирате малко повече малтитол, може да не получите съществена полза, когато го използвате като заместител на захарта. Всъщност вие на практика правите малтитола по-скъп начин за подслаждане на вашата храна. Поради тази причина може да не е най-добрият избор за тези, които са на кето диети, тъй като не е наистина без въглехидрати и често се консумира в по-големи количества, за да се получи същото ниво на сладост, ограничавайки ползите като заместител на захарта.

Какво казва науката за изкуствените подсладители и как те влияят на вашето здраве

Ползи

Докато малтитолът споделя някои недостатъци със захарта, той предоставя някои предимства, които са забележителни.

  • Намаляване на калориите

Малтитолът има по-малко калории от захарта, така че преминаването към малтитол вместо захар може да ви спести калории. Увеличеният калориен дефицит може да осигури полза, ако сте човек, който обикновено консумира значителни калории от захар всеки ден. Освен това може да ви помогне да се откажете напълно от захарта, ако постепенно намалите количеството, което използвате.

  • Здраве на зъбите

Малтитолът може да е по-добър за вашите зъби от захарта. Изследователите са проучили употребата на продукти с малтитол върху здравето на зъбите с някои положителни констатации. Те обаче са предпазливи относно препоръчването на малтитол пред други подсладители с ниско или нулево съдържание на калории.

В един доклад дентални изследователи оценяват въздействието на захарните алкохоли върху здравето на зъбите. Те отбелязват, че продуктите с ксилитол осигуряват най-значителната полза за вашите зъби (когато се използват като алтернатива на захарта). Що се отнася до малтитола, те стигнаха до заключението, че има някои доказателства в подкрепа на това, че той насърчава по-доброто здраве на зъбите, но липсват доказателства за това дали предотвратява кариес.

В друго проучване изследователите оценяват резултатите от гингивит и плака при хора, които дъвчат дъвка, подсладена с малтитол или ксилитол, в сравнение с тези, които не дъвчат дъвка. Те откриват, че дъвчащите дъвка, които не мият редовно зъбите, се възползват от увеличения поток на слюнка.

Така че, ако използвате дъвка, за да облекчите сухотата в устата или да освежите дъха си, преминаването към подсладена с малтитол дъвка може да ви помогне да постигнете същата полза без добавената захар.

Малтитолът може да осигури определени ползи за здравето и зъбите на някои хора, но изследванията дават смесени резултати относно предимствата от използването на този подсладител, особено в сравнение с други на пазара.

Странични ефекти

Някои хора, които консумират малтитол, особено в големи количества, могат да изпитат чревни газове и спазми. Други може дори да изпитат по-тежки спазми и диария. Учените препоръчват да останете под 10 г дневно захарни алкохоли, за да избегнете странични ефекти като газове, подуване на корема и диария.

Ако решите да ядете или пиете продукти с малтитол, първо започнете с малко количество, за да видите как тялото ви реагира. Ако забележите нежелани реакции или се притеснявате, че може да сте чувствителни към малтитол, внимавайте къде и кога го ядете. Намалете или го премахнете от диетата си, ако е необходимо.

Алтернативи

Има няколко алтернативи на захарта на пазара, всяка със своите плюсове и минуси. Повечето осигуряват по-малко калории (или нула калории) в сравнение с малтитола. Но някои имат вкус или текстура, които може да не предпочитате.

Най-добрите алтернативи на продуктите с малтитол обикновено се правят с еритритол.

Можете също така да използвате нискокалоричен подсладител като стевия, който има по-малко от четири калории и нула въглехидрати на пакет. Стевията се счита за по-„естествен“ подсладител и поради тази причина е предпочитана от някои. Тя има и нулев гликемичен индекс, което я прави безопасен избор за хора с диабет и тези, които следват план за хранене с ниско съдържание на въглехидрати или захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com