Детето ви е злоядо ? Вижте как да се справите с това, преди да доведе до здравословни проблеми

2779
Детето ви е злоядо ? Вижте как да се справите с това, преди да доведе до здравословни проблеми
Снимка: Istock

Злоядото дете може да донесе много негативни емоции на една майка, защото тя постоянно ще се притеснява, че то не приема необходимите вещества за своята възраст, като не консумира достатъчно количество храна, нито пък е разнообразна.

Специалистите съветват детето да не се насилва да консумира конкретна храна, която не харесва, дори тя да е част от захранването му. По-добре се откажете от тази храна за 1-2 седмици и му я предложете отново след известно време. Много е вероятно през тези няколко дни детето да си е променило вкуса и вече да харесва въпросната храна.

Друг подход, който има ефект, е да предложите на своето дете храни, които не харесва, но заедно с неговите любими такива. В началото количеството на храната, която не одобрява, трябва да бъде минимално и постепенно да го увеличавате. Може да добавяте по няколко зеленчука, яйца или месо, които не дават възможност на вкуса, който не се харесва на детето, да се усеща силно и натрапчиво.

Кога да въведете орехи, бадеми и други ядки на бебето

Когато детето поотрасне, може да му предложите заедно да приготвяте храната, предназначена за него. По този начин ще му бъде интересно и повечето деца нямат нищо против да ядат храната, които сами са си приготвили или поне са били част от процеса на приготвяне. Може дори да вземете еднакви готварски престилки, които да носите, когато готвите заедно. С две думи, постарайте се да превърнете приготвянето на храната за вашето дете във ваш общ ритуал или пък забавление.

Опитайте се винаги да поднасяте храната на своето злоядо дете по някакъв интересен начин. Например, може да изрязвате формички от хляб и зеленчуци, да направите топчета от ориза или пък каквото въображението ви измисли. Всички деца се впечатляват от хубавата презентацията и тя е в състояние да ги накара да забравят, че не харесват определена храна и всъщност да я консумират с удоволствие и усмивка.

Трикът, с който лекарите спират плача на бебето

Също така не забравяйте, че личният пример е изключително важен. Създайте ритуали и навици в семейството, например сядайте винаги заедно на масата всички, като се опитате това да става поне на вечеря, а най-добре е когато е и на трите основно хранения за деня – закуска, обяд и вечеря. Добре е да не ядете различни неща, а всички да се храните с едно и също, за да може най-малкото дете да ви наблюдава и да не отказва храната, която му предлагате. Никога не казвайте, че нещо не ви харесва или пък да говорите лошо за конкретна храна. Може да обясните на своето дете, че няма лоша храна, просто всеки има различен вкус и е нормално едно нещо да му харесва, а друго не. Също така наблегнете на факта, че храненето трябва да е разнообразно, за да може детето ви да порасне здраво и силно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com