Диетолози разкриха как да свалим излишните килограми след зимата

10882
Диетолози разкриха как да свалим излишните килограми след зимата
Снимка: iStock/Guliver

През зимата много хора качват килограми. Няма как да не сте забелязали, че е особено трудно да се свали излишното тегло през пролетта. В някои случаи е възможно да се отървете от излишното тегло сами, а в други ситуации е необходима помощта на специалисти.

Има хора, които обикновено качват няколко излишни килца през зимата. С настъпването на пролетта това допълнително тегло изчезва. Диетолозите отдават това на промените в хормоналния фон, които причиняват подобряване на настроението и ускоряване на метаболизма. Увеличаването на физическата активност също има значение.

Тези хора с излишни "зимни" килограми не използват услугите на диетолози, тъй като те сами се отървават от наднорменото тегло с настъпването на пролетта.

Има обаче хора, на които допълнителните килограми са като „залепнали” за тях и е невъзможно да ги свалят сами. Според диетолозите именно тази категория хора изисква определена диета и редица други мерки, които трябва да се спазват.

Учените разкриха най-ефективната диета за отслабване

Ролята на витамин D

Според учените важна роля за сваляне на наднорменото тегло играе един незаменим витамин. Неговият дефицит не е причина за затлъстяване, но проучване показа, че има тясна връзка между тези две явления.

Хората с излишни килограми имат по-ниски нива на витамин D в сравнени с тези, които са по-слаби. Увеличаването на приема на витамин D при дефицит ще гарантира, че процесът на отслабване ще върви по-бързо.

Статия, публикувана в списание Medicina, твърди, че въпреки дефицитът на витамин D не е причина за затлъстяването, съществува силна връзка между двете. Но не се знае откъде точно идва тази връзка.

Методи за бързо отслабване – мит или реалност

Може ли повишаването на нивата на витамин D да ви помогне да отслабнете?

Едно проучване в American Journal of Clinical Nutrition показа, че това е възможно. Участници в експеримента са 218 жени в постменопауза. Някои от тях са взимали ежедневна добавка с витамин D3 в доза от 2000 IU, а другите са получавали плацебо. На жените с наднормено тегло или затлъстяване в двете групи също била предложена програма с тренировки в допълнение към нискокалорична диета.

В резултат на това учените установили връзка между витамин D и по-значителната загуба на тегло. Оказва се, че хората, чиито нива на витамина се нормализират, губят тегло по-бързо от тези, които приемат плацебо.

Възможно е витамин D да играе пряка роля в потискането на паратироидния хормон, който предизвиква натрупването на мазнини в тялото, предполага Симон Перна - асистент по биология в Университета на Бахрейн. Тя е автор на мета-анализ, който гласи, че добавките с витамин D са потенциална опция за програми за отслабване. Отбелязва се, че са необходими допълнителни изследвания за връзката между повишените нива на витамин D и загубата на тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com