Дрямка зад волана: Доколко ефективно е наистина кафето?

2909
Дрямка зад волана: Доколко ефективно е наистина кафето?
Снимка: Pexels

Сънливостта е водещата причина за произшествията и смъртните случаи по магистралите.

През 2013 г. австралийско проучване доказа, че шофьорите на камиони, пили кафе, са имали по-малко произшествия в сравнение с онези, които не са употребили тази напитка. Но доколко наистина помага кафето да се повиши бдителността на водача и за какъв период от време?

Критични часове за дрямка

Според изследването сънливостта води до периоди на микросън от 1 до 4 секунди. А за 4 секунди се изминават 150 метра при шофиране със 130 км/ч (максималната разрешена скорост във Франция). Рисковите часове са между 13:00 и 15:00 часа през деня и между 2 часа след полунощ и 5 часа сутринта.

Френско проучване на асоциацията Assurance Prévention потвърди благоприятните ефекти на кафето (а не само на кофеина!) върху бдителността зад волана. Изследването е проведено от д-р Фредерик Салдман, кардиолог и диетолог, с помощта на симулатор за шофиране.

Изследвани са три групи шофьори, консумирали съответно:

• „еспресо без кофеин“

• „напитки с кофеин“

• „двойно еспресо“

 

Резултатите от проучването показват, че кафето предотвратява появата на сънливост и микросън (за които водачът не винаги е наясно), в рамките на 2-часова сесия на симулатор.

Кофеинът е добър, но кафето е по-добро!

Не е учудващо, че шофьорите от първата група, пили еспресо без кофеин, са тези, които са се представили най-зле на симулатора. Но по-изненадващо е, че другите две групи, които са поели еднакво количество кофеин (160 mg и при двете напитки), не са постигнали еднакви резултати. Всъщност групата с двойно еспресо е имала по-добро представяне в сравнение с групата „напитки с кофеин“. Което означава, че само кофеинът не е достатъчен. Например, ако обичате да пиете кока кола, тогава любимата ви напитка няма да ви направи толкова бдителни, както ако сте изпили чаша кафе.

„Кафето се състои от кофеин и повече от 1000 други молекули и именно комбинацията от тези компоненти премахва умората ви“, обяснява кардиологът пред Le Parisien. „Това е безпрецедентен резултат!"

Каква е магическата формула? „Кои молекули обясняват този резултат, за да разберем дали хората, които не пият кафе, могат да се възползват от техните ползи благодарение на други напитки“, казва д-р Салдман.

Кафето помага, но само то не е достатъчно

Въпреки че то повишава бдителността на водача до два часа след приемането му, не бива да се разчита единствено на двойното еспресо, за да седнете зад волана веднага след твърде кратка нощ или дълъг работен ден.

Все пак проучването показва, че кафето е ефективно в дългосрочната борба срещу сънливостта зад волана, защото дълго време се смяташе, че то дава само еднократен тласък. Поведението на водача обаче остава повече от всякога от съществено значение за пълната безопасност. Затова задължително спазвайте няколко прости правила, за да избегнете неприятни инциденти:

Златни правила при шофиране

• шофирайте отпочинали

• проветрете добре автомобила

• спирайте на всеки 2 часа, за да се разтъпчете, да наплискате лицето си с вода и ... да пиете кафе (без да надвишавате 6 кафета на ден)

• проверете, ако пиете лекарства, дали те не предизвикват риск от сънливост

• обърнете внимание и на най-малките признаци на умора

• следете за хидратацията: консумирайте храни, богати на вода (краставици, репички и т.н.), избягвайте мазни и сладки храни и прекалено големи порции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com