Ето как да разпознаете прясната риба

8505
Ето как да разпознаете прясната риба
Снимка: iStock/Guliver

Днес отбелязваме един от най-светлите празници. На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец).

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

Никулден - интересни факти, поверия и обичаи

На 6 декември православната църква чества деня на Свети Николай Мириклийски - Никулден. Това е един от най-важните православни празници...

Разбира се, не е задължително да е шаран, но е добре на трапезата ви на 6 декември да има риба.

Бъдете внимателни, тъй като развалената риба може да причини тежки отравяния, дори смърт. Последиците от нея са едни от най-опасните за здравето.

Ако не е съхранявана добре през последните 12 до 14 часа – по-добре изобщо не я консумирайте. Необходимо е всяка домакиня да прави разлика между доброкачествената и развалената риба.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете прясна риба, а не размразявана.

Твърдост

3 лесни рецепти за шаран на фурна

Никулден наближава и ако вече се чудите как да приготвите шарана, предлагаме 3 лесни рецепти. Печен шаран с картофи Ако не се любител...

За да различите рибата, която е току-що уловена от тази, която е размразена, проверете преди всичко твърдостта ѝ: ако рибата е вкочанена и почти може да стои права без опора, това означава, че тя е прясна.

Блясък

Външната повърхност на рибата е блестяща, когато тя е била уловена наскоро. Ако тя изглежда мътна, вероятно си имате работа с размразен продукт.

Ясни очи

Друг знак, че рибата, която купувате, е прясна, със сигурност е видът на очите ѝ: ако те са леко изпъкнали с черна зеница, сте на прав път, пише goodlife.bg.

Лесни и бързи рецепти за трапезата на Никулден

Никулден идва. Това е един от най-обичаните празници у нас. Празнува се на 6 декември и по традиция се яде риба. Приготовленията започв...

Червени хриле (но не винаги…)

Що се отнася до хрилете, не можете да приемате за даденост, че риба с червени/розови хриле е по-прясна от такава с по-тъмни хриле. Често се твърди, че кафеникавите хриле са признак за остаряване, но цветът зависи и от естествения хабитат на рибата. Затова не разчитайте единствено на този фактор, без да разгледате цялостното състояние на рибата.

Проверете кръвта

Губи ли рибата много кръв, докато я почиствате или я почистват пред вас? Това е добър знак, доколкото означава, че рибата е прясна; сериозните количества кръв показват два важни фактора: кръвта не се е съсирила във фризер, и рибата е уловена наскоро.

Проблемен гръбнак

За какво да внимаваме при избора на шаран

Шаранът е неизменна част от трапезата ни за Никулден. Но оказва се, че много малко хора са запознати с това, на което трябва да обърнат...

Затруднявате се да махнете гръбнака от месото, когато правите филета от рибата? Тогава рибата е прясна; ако, от друга страна, той се отделя твърде лесно, това може да се дължи на естествен химичен процес, който омекотява месото на рибата след смъртта ѝ, което показва, че тя не е уловена наскоро.

Трудно сваляне на кожата

Друг начин да прецените пресността на рибата е кожата: ако е трудно да я премахнете, значи рибата, която предстои да консумирате, е току-що уловена.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com