Ето какви крият опасностите от диетата с ниско съдържание на въглехидрати

2489
Ето какви крият опасностите от диетата с ниско съдържание на въглехидрати
Снимка: Pixabay.com

Диетите, които увеличават протеините и драстично намаляват въглехидратите, отдавна се смятат за ефективни и безопасни за отслабване. Но дали въглехидратите действително са толкова вредни и дали диетата, която цели консумацията на храна с малко въглехидрати е толкова безвредна, споделя изтъкната диетоложка.

Програмите на диетите, които избяхват въглехидрати, включват намаление на общите калории от протеин с 30 до 50%, като същевременно поддържат нивата на въглехидрати толкова ниски, колкото е възможно. Според водещите медицински асоциации излишъкът от протеини при рязкото намаляване на приема на въглехидрати не е най-полезната стратегия. По-конкретно, те препоръчват да приемате 10 до 35% от ежедневните си калории от протеини, което е 46 гр. за възрастните дами и 56 гр. за възрастните господа.

Въглехидратите, според опредлението за тях, са главният източник на енергия за човешкия организъм. Така че при недостатъчно количество от това вещество организма започва да разгражда мазнините, образуват се кетони, които впоследствие могат да доведат организма до „кетоза“. По този начин човешките запаси от мазнини се изгарят и можете да отслабнете, но получените кетонни тела могат да доведат до метаболитни нарушения, а във големи количества те са токсични. Нещо повече, с дефицита на енергия от въглехидрати, тялото започва активно да разгражда протеините, което отново води до метаболитни нарушения.

Лекарите също така припомнят многобройните странични ефекти, които могат да се срещнат в първите дни на диетата, избягваща въглехидратите. Те включват гадене и главоболие и намаляване на кръвната захар (хипогликемия), което е особено опасно за хората с диабет. Хората също могат да получат мускулни крампи и грипоподобни състояния.

Преди да започнете такава диета, направете консултация с лекар или диетолог, за да знаете със сигурност, че няма да навреди на организма ви и свалянето на килограми няма да се превърне в поредното безсмислено действие срещу здравето ви.

Дори и да сте напълно здрави, след подобна диета, изпитвате често отпадналост, апатичност, не желаете да правите нищо. Такава диета е безсмислена, що води до подобни отклонения. Както казват елспертите, всичко, което е прекалено, не е полезно. Не се опитвайте, в стремажа си да достигнете желаното тегло, да съсипете необратимо здравето си. Тогава ще е все едно дали сте с няколко килограма по-тежки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com