Ето какво се случва с тялото, когато спрем захарта

2575
Ето какво се случва с тялото, когато спрем захарта
Снимка: iStock/Guliver

Какво се случва с тялото ни, когато се откажем от сладкото?

От детството си чуваме за пристрастяването към наркотици и алкохол, но малко хора знаят, че такова вещество като захарта също може да причини истинска зависимост. Колкото повече го ядем, толкова повече искаме повече.

Всеки от нас знае какво се случва с тялото, когато в диетата има много захар: появява се наднормено тегло, започват кожни проблеми и последният етап е диабет. Болест, която започва, когато панкреасът вече е изтощен и не може повече да произвежда хормони за метаболизиране на захарта.

Интересното е, че ако изключим захарта от диетата си само за ден, тялото ни веднага спира дузина злонамерени „програми“.

Какво се случва след тридесет минути?

Яде сладко - и иска още. Следователно случаят рядко завършва с един бонбон.

Но ако издържите критично време от половин час, желанието просто ще изчезне. Американски учени (университет Св. Лука) смятат, че отказът от сладкиши намалява наполовина риска от смърт от инфаркт. Захарта повишава нивото на хормона инсулин, а с това се покачват пулсът и кръвното налягане.

Експерт: Яжте тези продукти, ако надвишите кръвната захар

Какво се случва през деня?

Ако не само изключите захарта, но и включите зеленчуци и протеини в диетата си, нивата на захарта в тялото ви ще се стабилизират. Това означава координирана работа на нервната система - ще имате по-равномерно настроение без спадове. Освен това кръвното ви налягане и пулсът ви ще се изравнят.

Какво се случва след три дни?

Не забравяйте, че захарта наистина води до пристрастяване. Следователно „спирането“ също ще започне да настъпва само след около няколко дни. Желанието за ядене на сладкиши, безпокойството и лошото настроение е временен етап. Ако издържите една седмица, спонтанното желание да ядете сладко просто ще престане да възниква у вас.

Какво се случва след седмица?

Промените, които се извършват през цялото това време на биохимично ниво, най-накрая ще започнат да се проявяват на физическо ниво: ще почувствате бодрост, лекота, ще изчезне чувството на летаргия и апатия. В допълнение, състоянието на кожата ще се подобри: захарта е провокатор на възпаление в тялото. Съответно, отказвайки го, вие намалявате риска от акне.

7 коварни неща, които влияят на нивата на кръвната ви захар

Какво се случва след месец?

Калифорнийските учени стигнаха до следното заключение: захарта нарушава взаимодействието между нервните клетки в мозъка, което намалява способността ни да обръщаме внимание и да учим. След като сте се отказали от захарта за един месец, с изненада ще откриете, че главата ви най-накрая се е „изчистила“.

Какво се случва след една година?

Резултатът може да бъде просто невероятен. Най-вероятно ще свалите излишните килограми, кожата ви ще се изчисти и ще забележите, че имате енергия отнякъде.

Най-важното, което трябва да се отбележи, е, че за да се откажете от захарта, изобщо не е необходимо да се откажете напълно. Необходимо е процентът на здравословна храна да бъде поне 90%, така че веднъж седмично можете спокойно да си позволите храни, съдържащи захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com