Ето какво се случва с тялото ви, ако ядете прекалено много ПРОТЕИН

2326
Ето какво се случва с тялото ви, ако ядете прекалено много ПРОТЕИН
Снимка: Istock

Организмът ни може да се претовари с протеини чрез прекомерна консумация на храни като твърдо сирене, соя, червено месо, бобови растения, риба, птиче месо и добавки за изграждане на мускули. Малко хора обаче се замислят за рисковете, на които е изложен организмът при хранене с високо съдържание на протеини.

Независимата неконтролирана консумация на храни с високо съдържание на белтъчини може да провокира развитието на нефропатия, остеопороза, подагра, метаболитна ацидоза, нарушения на кръвосъсирването и дехидратация. Освен това излишъкът от белтъчини може да доведе до неправилно функциониране на имунната система и дори до рак. Какво се случва с тялото ви, когато консумирате прекалено много протеин? Вижте в следващите редове: 

Диетолог: Яжте тези храни, ако имате нужда от допълнително количество протеини

Какви са опасностите от консумацията на твърде много протеини?

Протеиновата диета води до повишено натоварване на бъбреците, тъй като крайните продукти на метаболизма се отделят от организма с урината. Поради факта, че тези органи са силно претоварени, се развива нефропатия - нарушение на минералната бъбречна обмяна. Симптомите на това заболяване включват силна амонячна миризма на урината, силна жажда, подуване, сърбеж без обрив, причинени от подкиселяване на кръвта.

Колкото по-често ядете белтъчини и колкото по-лошо се усвояват и абсорбират в червата, толкова повече храна получават бактериите. От тях на свой ред се произвежда ТМА, чиито високи дози могат да предизвикат появата на сърдечносъдови заболявания.

При нормално храносмилане в организма се образуват много по-малко вредни вещества. Намаляването на общото количество протеини в храната помага за премахване на риска от опасни заболявания. Следователно, колкото по-малко белтъчини консумира човек, толкова по-малко ТМАО се образува (ТМАО, преобразуван в черния дроб, който пряко влияе върху развитието на артериосклероза). Това количество обаче все пак има определени граници, защото организмът във всички случаи се нуждае от това важно вещество.

Най-добрите естествени източници на протеини, които да ви поддържат в най-добра форма

Как да намерим баланса между "твърде много" и "твърде малко"?

С какво е опасен излишъкът на протеини в организма (и как да го разпознаем)?

Отговорът на този въпрос е даден от Ф. К. Майер преди 100 години. Важно е да се консумират висококачествени протеини, тогава те ще се усвояват нормално в червата. Спазването на препоръките за хранене също ще ви помогне да избегнете здравословни проблеми. Не забравяйте, че храната трябва да се сдъвква добре. Слюнката съдържа протеази, които помагат за смилането на протеините и предотвратяват образуването на токсини, като абсорбират необходимото количество аминокиселини в горната част на тънките черва. Този процес се нарича накратко еупепсия или добро храносмилане.

Също така имайте предвид, че за хората, страдащи от бъбречни заболявания, всякаква форма на протеинова диета е строго забранена. Хранете се правилно и се опитвайте да разреждате диетата си с различни храни. Докато ядете много протеини, не забравяйте за въглехидратите. Това ще ви позволи да избегнете протеиновия дисбаланс. Ако в началния етап ви е трудно да контролирате това сами, обърнете се към диетолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com