Ето кои са храните, които не трябва да се съхраняват в хладилник

11099
Ето кои са храните, които не трябва да се съхраняват в хладилник
Снимка: iStock

Хладилната обработка е широко разпространен метод за запазване и удължаване на срока на годност на бързо развалящите се храни, но не за всички храни е полезно да се съхраняват в студената среда на хладилника. Всъщност някои храни могат да пострадат по отношение на вкуса, текстурата и хранителната стойност, когато са изложени на ниски температури. Разбирането на това кои храни не трябва да се съхраняват в хладилник е от съществено значение за запазване на тяхното качество и осигуряване на по-приятно изживяване при хранене.

Домати: Ниските температури в хладилника могат да доведат до нарушаване на текстурата на доматите и да повлияят на вкуса им. Доматите е най-добре да се съхраняват на стайна температура, докато узреят, след което могат да се използват или да се съхраняват в хладилник, ако е необходимо, за да се удължи свежестта им.

Как се съхранява кашкавалът в хладилника, за да не мухляса?

Картофи: Съхраняването на картофите в хладилник може да доведе до превръщането на нишестето им в захар, което води до нежелан сладък вкус и зърнеста текстура. Вместо това съхранявайте картофите на хладно и тъмно място, за да предотвратите покълването им и да запазите естествените им вкусови качества.

Лук: Лукът е чувствителен към влагата и съхраняването му в хладилник може да доведе до кашава текстура. Освен това силните миризми на лука могат да бъдат абсорбирани от други храни в хладилника. Съхранявайте лука на сухо, добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Чесън: Подобно на лука, чесънът може да стане гумен и да загуби аромата си, когато се съхранява в хладилник. Най-добре е да се съхранява на хладно и тъмно място с добра циркулация на въздуха. Охлаждането може да доведе и до покълване на чесъна, което променя вкуса и текстурата му.

Мед: Медът има естествени консерванти и антимикробни свойства, които правят съхранението му в хладилник ненужно. Ниските температури могат да доведат до кристализация на меда и до неговото сгъстяване. Вместо това съхранявайте меда на стайна температура в затворен съд.

Хляб: Хладилната температура може да забави развитието на плесени по хляба, но също така ускорява процеса на ретроградация на нишестето, което прави хляба по-бързо застоял. Препоръчва се хлябът да се съхранява на стайна температура на хладно и сухо място или да се замразява за по-дълго съхранение.

Чести грешки при съхранението на храната в хладилника, заради които тя се разваля по-бързо

Авокадо (когато не е узряло): Съхраняването на неузряло авокадо в хладилник може да забави процеса на зреене и да повлияе на вкуса и структурата му. Съхранявайте авокадото на стайна температура, докато узрее, и след това го прехвърлете в хладилника, ако е необходимо.

Банани (когато не са узрели): Ниските температури могат да забавят процеса на зреене на бананите и да направят кората им кафява. Съхранявайте неузрелите банани на стайна температура, докато достигнат желаната зрялост. След като узреят, бананите могат да се съхраняват в хладилник, за да се удължи срокът им на годност.

Разбирането на оптималните условия за съхранение на различните храни е от решаващо значение за запазване на тяхното качество и вкус. Като следвате тези насоки, можете да вземате информирани решения за това кои продукти да съхранявате в хладилник и кои - при други условия, като по този начин гарантирате, че ястията ви са възможно най-вкусни и хранителни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com