Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето местата, където се изпълняват желания!

22 май 2022, 08:55 часа

Даже най-големите скептици хвърлят монети във фонтани и си намислят желание. Места, които могат да сбъднат една мечта, има в цял свят. Те се превръщат в легенди, туристически атракции.

Делхийски стълб (Делхи, Индия)

Стълбът в Делхи представлява колона, висока над 7 м и тежаща 6.5 тона. Стои в покрайнините на Делхи от около 1500 години, а санскритският надпис гласи, че е поставен в чест на военна победа на цар Чандрагупта. Учените дълго време опитват да разучат загадката на този паметник. Колоната е изработена от чисто желязо, което практически не е подложено на корозия - а това е много трудно постижимо дори при днешните технологии. Изследователите допускат, че причина са специфичните климатични условия на Делхи, поради които върху повърхността на паметника се е образувала специална плака, предпазваща го от ръжда.

Местните твърдят, че колоната има мистична сила и може да лекува всяка болест. Дори ако човек дойде до стълба с патерици, след това докосвайки го, той веднага ги хвърля. Вярва се, че паметникът не само лекува, но и изпълнява всякакви желания.

Олтарът „Ераван“(Бангкок, Тайланд)

Този олтар се намира на едно от най-оживените кръстовища в Банкок. Мястото личи отдалече заради ярките цветни гирлянди. Олтарът е издигнат преди повече от половин век за прослава на бог Индра и слона му Ераван. Намира се отсреща на едноименния хотел, чието изграждане било съпроводено с нещастия: корабът с мрамора за украсата на залата потънал, а по неизвестни причини загинали и няколко работници. Притеснени, тайландците се обърнали към брамините, които ги посъветвали да построят олтар при хотела. Сетне странните събития престанали. Благодарните жители на тайландската столица започнали да носят дарове на божеството. Те били последвани от туристи от цял ​​свят. Местните твърдят, че ако от сърце помолите духовете за нещо, тогава вашето желание ще се осъществи. Вечер често има шоу-програми с традиционни тайландски танци.

Монетният дъб (остров Мери, Шотландия)

Доста хора във Великобритания вярват, че желанието им ще се реализира, ако сложат монета в кората на свещено дърво. Такова е дъбът на Мери, един от островите на Лох Мери. Кората на стария дъб е почти невидима, тъй като е изцяло покрита с монети, най-старата от които е от 1828 година. Дъбът все още се почита като свещен.

Зодиакален квартал (Яфа, Израел)

Яфа е сред най-старите градове на света. Сега е квартал на Тел Авив, а някога е бил самостоятелно селище. Първото споменаване за него датира от 1600 г. пр. Хр. Твърди се, че Ной е построил своя ковчег именно тук. На същото място апостол Петър имал видение.

Днес в старата част на Яфа се намира така нареченият „Зодиакален квартал“. Улиците тук носят имената на знаците на зодиака, а за да постигнете изпълнение на желанието си, трябва да намерите улица с вашия знак и да докоснете табелата с неговото изображение. Понякога, за да стигнете до табелата, трябва да подскочите - някои са на височина повече от два метра и половина.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 6 от най-опасните туристически дестинации

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес