Ето в кой зеленчук има най-много химия

41344
Ето в кой зеленчук има най-много химия
Снимка: iStock/Guliver

Богати на витамини, минерали, антиоксиданти, промотирани като полезни за здравето, предпазващи ни от редица заболявания и дори от рак, плодовете и зеленчуците всъщност могат да се окажат опасни. Причината се корени в съдържането на нитрати и в препаратите за растителна защита, които се прилагат все по-често и във все по-големи количества с цел осигуряване на оптимален добив и минимални загуби.

Известно е, че нитратите са вредни и консумацията на зеленчуци, пълни с тях, не може да бъде определена като благотворна за здравето. За щастие, не всички зеленчуци са пълни с нитрати. Учените въз основа на редица изследвания определиха кой зеленчук има най-много химия, поради което е важно да внимаваме с консумацията му или да си го отглеждаме сами, за да сме сигурни какво слагаме на масата си.

В този зеленчук има най-много химия според учените

В контекста на въздействието върху човешкото здраве нитритите/нитратите и съдържанието им в зеленчуците, които ежедневно поднасяме на масата си, все повече вълнуват учените. Увеличеното съдържание на химия в зеленчуците може да доведе до увреждане на клетъчните структури – липиди, мембрани, протеини и ДНК, поради което става спорно полезно ли е да наблягаме на консумацията на зеленчуци, или следва да ограничим поне зеленчук, съдържащ много химия.

Лекар: Това издава, че доматите и краставиците са пълни с нитрати

Рисковете от развитие на рак, дължащ се на прекалена консумация на зеленчуци с нитрати/нитрити не са за подценяване и вълнува учените, тъй като нитратите потенциално се превръщат в нитрозамини, които имат канцерогенни ефекти. Проблемът не идва само от зеленчуците и плодовете, торовете, които се използват, попиват в земята и попадат във водите, поради което на някои места по света нитрати има и във водата, която хората консумират. Нитрати/нитрити се съдържат и в месните храни, макар да са в много-много по-малки количества. Всичко това прави проблема, свързан с отрицателното им въздействие върху общественото здраве, още по-значим.

Какво да направим? Не е възможно да спрем да се храним, нали? Следва обаче да се замислим кои са храните, в частност зеленчуците, пълни с най-много химия, за да ограничим или преустановим консумацията им. Това няма да означава, че няма да приемаме никакви нитрати, но ще намали дозите до минимум и ще ги направи поносими за тялото.

Изследвайки съдържанието на нитрати/нитрити в зеленчуците учените заключават, че руколата, ревенът, спанакът, цвеклото, целината и марулята съдържат най-високи концентрации на нитрати. Неправителствена организация, работеща по темата, поставя на първо място като най-замърсен зеленчук, пълен с най-много химия, целината. На второ място са свежите листни зеленчуци, сред които обаче са не само спанакът и марулята, но и зелето. Учените обаче са на друго мнение – техните проучвания сочат като първенец по съдържание на нитрати/нитритии руколата – 4677 мг. на килограм. Следват ревена с почти 3000 мг., спанакът с около 2000 и чак тогава са целината и марулата, чиито нива варират между 1000 и 1500 мг. на килограм. 

Има ли нитрати в зеленчуците - ето как да разберем

За сравнение морковите и картофите например съдържат само от 150 до 300 мг. на килограм.

Установено е и чрез редица проучвания, че методите на обработка като термична обработка и условия на съхранение причиняват загуба на нитрати. Така например киселите краставички или дори туршията със зеле, което е сред най-пълните с нитрати, се оказва, че съдържат по-малко от пресни зеленчуци, считани за почти свободни от нитрати. 

Простичко казано, ако обичате зеле, хапвайте го консервирано, кисело, за да не консумирате нитрати, тъй като явно същите се унищожават в процеса на приготвянето му. Това поставя под въпрос ползата от суровоядството и твърдението, че зеленчуците са най-полезни сурови.

Какво количество нитрати/нитрити поглъщаме дневно и как да го намалим?

Разбрахме, че са опасни за здравето и че не можем напълно да избегнем нитратите, но как да ги намалим? Според СЗО хората обикновено консумират между 1,2 и 3,0 mg нитрити дневно, от които до цели 85% идват от зеленчуците. Ако съумеете да избегнете зеленчук с химия или да го консумирате, обработен по начин, който намалява нитратите в него, ще съумеете да намалите с около 80% и химията, която поглъщате ежедневно.

Ако пък внимаваме с онези плодове и зърнени храни, за които е доказано, че съдържат най-много нитрати, ще намалим още по-чувствително милиграмите, които поглъщаме,  ще ги доведем до абсолютния минимум. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com