Грешки, които правим при избора на летни обувки

5709
Грешки, които правим при избора на летни обувки
Снимка: iStock

В разгара на лятото всеки си търси удобни обувки. Дали защото иска да смени гардероба, старите са се скъсали или просто са му омръзнали. Причините за смяна на обувките могат да бъдат много и най-разнообразни. Затова и в следващите редове ще посочим най-чести грешки, които се допускат при избор на обувки.

Подметката е твърде тясна

Носенето на твърде тесни обувки не е никак лицеприятно. Също така да не говорим, че може да се деформират ставите, а палците да се подуят. Тесните обувки причиняват врастване на ноктите, както и дразнене на кожата, оттам и кокоши трънчета.

Неправилно прилепване на свода

Когато избираме обувка, трябва да следим да прилепа изцяло към стъпалото. В повечето случаи грешката се състои в това да се избере обувка, която да не приляга добре или само в краищата. Това води до прекомерно изпотяване, кокоши трънове и болки в краката, както и нарушено кръвообращение.

5 вида задължителни обувки за гардероба на всяка модерна майка

Подметката е прекалено дълга

Независимо дали става въпрос за джапанки с лента, която минава покрай палеца или пък за най-обикновени чехли, то трябва да изберете обувки, които да не са с прекалено дълга подметка. Нормалното разстояние от подметката и върха на палеца е на повече от 1 см. Всичко по-дълго от това ще натовари стъпалата ви и дори можете да се спънете, докато ходите.

Обувките са твърде големи

Единствено само пръстите ви могат да ги задържат на ходилата. Съответно това води до напрежение, натоварване на ставите, а оттам и болка в самите мускули и кръста. Да не говорим за останалите проблеми, като дразнене на кожата и т.н.

Обувки, изработени от изкуствени материали

През летните месеци е препоръчително да се носят обувки от естествени материали. Носенето на такива от изкуствена кожа може да бъде опасно за здравето ви. Причината е, че високите температури причиняват различни химически реакции на кожата, а оттам те се пренасят и на тялото ви. Такива обувки имат и лоша вентилация, което може да доведе до охлузване, лезии и гъбични инфекции.

Ортопед назова най-опасните летни обувки

Носенето на лачени обувки

Не са препоръчителни за горещия период. Склонни са да задържат влага, което никак не е добре. Също така, те са и чувствителни – пукат се при температури под 10 градуса и над 25 градуса.

Носене на обувки боси

През лятото не е препоръчително, тъй като това води до запарване на краката и съответно до появата на различни проблеми. Най-малкото, че кожата се загрубява. Ако е прекалено топло за нормални чорапи, то носете такива тип цвичка.

Носене на равни обувки

Не е препоръчително това да се случва повече от 1-2 часа на ден. Причината е, че равната подметка не може да омекоти удара петата в асфалта. Това означава, че скелетът ви получава микро травма с всяка крачка.

Друг неприятен момент е, че теглото ви не се разпределя равномерно. Може да вземете ортопедични подметки, но най-добрият вариант е обувки с токче от 2 до 4 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com