Ортопед назова най-опасните летни обувки

4745
Ортопед назова най-опасните летни обувки
Снимка: tookapic / Pixabay

От всички видове летни обувки най-вредни за краката са джапанките, равните сандали, балерините и обувките с висок ток. Това каза травматологът-ортопед Юрий Коромислов.

В интервю той отбелязва, че чехлите са плажни обувки и не са предназначени за постоянно носене. При тях ходилото не е фиксирано, което може да причини нараняване. Плоската твърда подметка допринася за бързата умора на краката, обяснява специалистът.

По същата причина равните сандали и обувки не трябва да се носят често. Факт е, че плоската подметка е лишена от омекотяване и опора за сводовете на стъпалото. Такива обувки не абсорбират ударите при ходене, което води до болки в ставите и краката.

5 вида задължителни обувки за гардероба на всяка модерна майка

В същото време Коромислов включва обувките на висок ток в категорията на най-опасните обувки. Според него ток, по-висок от четири сантиметра, пренася тежестта на тялото върху предната част на краката, което може да причини силна болка. А продължителното носене на такива обувки може да доведе до деформация на стъпалото от типа „кокал“. Ортопедът нарече тока до четири сантиметра безопасен за здравето на краката.

Някои затворени обувки също трябва да се третират с повишено внимание. Говорим за модели маратонки и кецове с равна подметка. Носенето им може да доведе до прегряване на краката и да провокира развитието на инфекция, заключи Коромислов.

Лекарят назова и обувките, които не трябва да се носят след 30 годишна възраст. Изборът на обувки обаче трябва да се прави, като се вземат предвид възрастта и възможните последици за здравето.

Грешки с обувките, заради които ни болят краката

Медик обясни, че популярните сред мнозина маратонки заради плоските си подметки често причиняват развитие на плоскостъпие. В такива обувки "сводът на стъпалото се изравнява, стъпалото се разтваря". Освен това честото носене на маратонки се отразява негативно на големите кръвоносни съдове и гръбначния стълб.

След 30 години носенето на такива обувки се препоръчва напълно да се изключи. При младите хора връзките са доста еластични, а тялото има добре развити компенсаторни и резервни механизми. С настъпването на определена възраст обаче се появява скованост на връзките и ставите.

Експертите съветват след 30 години да се носят обувки с малък ток с височина три до четири сантиметра и стабилен твърд гръб. Каишките или закопчалките трябва да фиксират добре крака. В такива обувки рискът от усукване на крака е намален, позволява ви да ходите бързо и да водите активен начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com