Грешки с обувките, заради които ни болят краката

3338
Грешки с обувките, заради които ни болят краката
Снимка: iStock/Guliver

Носенето на подходящи обувки не само може да помогне за предотвратяване на болки в краката, но също така може да бъде полезно за вашето тяло. Както при много неща в живота, вашият избор на обувки има значение. Ето някои от често срещаните грешки при обувките и как можете да ги поправите.

1. Пробвате обувките сутрин

Когато пробвате обувки, най-добре е да изчакате до по-късно през деня, а не сутринта, тъй като колкото по-дълго сте будни и работите, толкова повече ходилата и краката ви са склонни да бъдат подути. Много от хората, които купуват обувки, не вземат предвид подуването, което се появява естествено, и могат случайно да купят обувки, които са твърде тесни.

Избягвайте тези обувки – те причиняват разширени вени

2. Носите грешен номер обувки

Размерът на обувките, който сте били преди 20 до 30 години, може да не е същият размер, който сте днес. С напредване на възрастта краката ни са склонни да се удължават и размерите на обувките се увеличават, защото сухожилията и връзките се разтягат и губят еластичност. Някои колебания в теглото и медицински състояния също могат да доведат до промени в размерите на обувките. В резултат на това много хора в крайна сметка носят по-големи номера обувки по-късно в живота си.

3. Все още носите тези износени обувки

Може да са ви любими, но тези обувки, които сте купили преди 5, 10, 20 години, ви причиняват повече вреда, отколкото полза. Много от нас изхвърлят обувките си едва когато подметката им е износена или токът падне, но чакането толкова дълго време може да доведе до болка.

5 вида задължителни обувки за гардероба на всяка модерна майка

4. Разхождате се боси

Събувате ли обувките си веднага щом влезете през вратата? За някои събуването на обувките е страхотно, но за други може да бъде истински болезнено. Стоенето бос върху повърхности като плочки и дървени подове може да натовари ненужно краката ви, причинявайки или влошавайки болката с времето. Ходенето за дълги периоди от време без подплата и опора, особено върху твърди повърхности, може да доведе до образуване на мехури, стрес фрактури, шини на пищяла и наранявания при прекомерно натоварване, като тендинит и плантарен фасциит. Освен това можете да изложите краката си на риск от водни инфекции и стъпало на спортиста, ако ходите във и около басейни.

5. Носите неподходящи обувки за вашата дейност

Може би си мислите, че не ви боли да носите маратонките си, за да отидете на туризъм, но всъщност ще се люлеете на ръба на болката в краката или изкълчването на глезена. Носенето на обувки, които не са подходящи за дадената дейност, ви прави податливи на всякакви проблеми от мехури до счупени кости, слънчево изгаряне, травма от удряне на пръстите на краката или неща, падащи върху части от краката, които са изложени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com