Хитри начини: Как да изберем наистина узряло авокадо?

1442
Хитри начини: Как да изберем наистина узряло авокадо?
Снимка: iStock

Нежно и кремообразно, авокадото може да се добави към всяко ястие, от сутрешни смутита и цитрусови салати до гурме десерти и освежаващи салси. Независимо дали искате да нарежете зряло авокадо сега или планирате да го изядете след няколко дни, разбирането на знаците, свързани с всеки етап на зрялост, ще ви помогне да направите правилния избор. 

Как да определите степента на узряване на авокадо?

Незряло

Неузрялото авокадо ще има ярко до умерено зелен цвят и сравнително гладка кора. Освен това ще се чувства твърдо на допир и няма да се поддаде на натиск с пръсти. Ако не планирате да използвате авокадото през следващите пет дни, тогава можете спокойно да вземете неузрял плод и да изчакате, докато узрее сам.

Почти узряло

Почти узрелите авокадо могат да се различават по цвят: обикновено са тъмнозелени с черни петна. Кората има леко неравна повърхност, а самият плод се усеща в ръката по-мек от неузрял. Изберете тези, ако планирате да консумирате авокадото в рамките на един до два дни. 

Ползите и рисковете от авокадо за хора с диабет

Перфектна зрялост

Когато е готово за консумация, авокадото ще бъде тъмнозелено до тъмнокафяво на цвят и кората ще има неравна повърхност. Поддава се идеално на натиск с пръсти, но не трябва да пада твърде много навътре. Ако намерите авокадо с тези характеристики, препоръчително е да го изядете същия ден. 

Презряло

Презрелият плод ще бъде много тъмен, с черни петна, а кожата, дори и при лек натиск с ръка, лесно ще се набръчка поради омекналото съдържание. Този етап на узряване на авокадото е най-добре да се избягва, освен ако не планирате да правите смути.

Как да ускорим узряването на авокадото?

Когато избирате идеалното авокадо в магазина за хранителни стоки, потърсете такова, което се поддава на лек натиск с пръсти и е тъмнозелено на цвят. Но ако случайно се окажете с неузряло авокадо, има ефективен начин бързо да го доведете до узряване. 

Поставете неузрелите плодове в кафява хартиена торбичка заедно с храни, които отделят етилен. Етиленът е природен газ, който помага за узряването на определени плодове и растения, а торбата ще улови освободените газове вътре. Използвайки този метод, можете да доведете авокадото до идеалния етап на узряване за 1-2 дни. 

Кои хора не трябва да ядат авокадо?

Как да забавим узряването на авокадо?

Дори по-лесно, отколкото да го ускорите. За да забавите узряването на плодовете, достатъчно е да го приберете в хладилника на рафт с най-ниска температура. 

Как да съхраняваме половин авокадо?

Ако използвате само половин авокадо за сутрешния си тост, запазете другата половина, като леко покриете кората със спрей за готвене, увиете го в пластмасова обвивка и съхранявайте авокадото в хладилника. Маслото образува допълнителен защитен слой върху плода, който ще забави потъмняването на пулпата, причинено от излагане на въздух. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com