Ястия от испанската кухня, които ще паснат на българския вкус!

6312
Ястия от испанската кухня, които ще паснат на българския вкус!
Снимка: Istock

Тортила

Смята се, че първото споменаване на испанската тортила датира от 1817 г. Според легендата бедна жителка на Навара приготвила картофен омлет за испански генерал, използвайки всички съставки, които намерила в къщата. Асортиментът не бил богат - картофи, лук и няколко яйца, но генералът харесал ястието и скоро простата рецепта стана много популярна. В наши дни традиционната тортила може да се хапне във всеки испански град - от Севиля до Барселона и Ла Коруня.

В Андалусия с гаспачо бягат от жегата

През летните месеци в Южна Испания няма по-добър начин да победите жегата от добре охладена доматена супа гаспачо. В нея освен домати се добавят краставици, лук, зехтин и чесън, а обикновено се сервира с препечен хляб и червен пипер.

Прочутата паеля от Валенсия

В Испания можете да намерите много вариации на известната паеля, но при всички случаи оризът е задължителна съставка. Традиционно жителите на селските райони на Испания приготвят паеля с каквото имат под ръка, добавяйки към ориза кокоше, заешко и зеленчуци, типични за Валенсия. Но днес в Испания паелята е най-популярна с морски дарове.

Как диетата на растителна основа превзема испанската кухня

Навара и октопод в собствено мастило

Мастилото от октопод, разлято върху чинията, може първоначално да обърка неподготвения турист. Но след като опитате това необичайно ястие, всички страхове ще изчезнат. Обикновено се прилага малък трик - за вкус се използва собственото мастило на октопода, а за наситеност на цвета се добавят изкуствено. Лук, чесън, магданоз, кайенски пипер и незаменима чаша вино придават пикантност на ястието. Всяка таверна в Памплона е чудесно място да опитате това ястие.

Сафрид с чаколи от Страната на баските

Гордостта на баскската кухня е сухото бяло вино „чаколи“, което често се използва при приготвянето на традиционни ястия в Страната на баските. Едно от тях е сафрид с чаколи. Рибата обикновено се приготвя в тиган с домати, лук, моркови, праз, чесън, масло и, разбира се, чаша чаколи. Можете да опитате перфектния баски сафрид с чакори в ресторантите в Билбао и Сан Себастиан.

Ескаливада - патладжани с чушки

За да приготвите каталонски патладжан с червени чушки, зеленчуците се пекат, докато кората почернее. След това се покриват с чиния и се охлаждат, обелват и нарязват на ивици. Обикновено зеленчуците се сервират с препечен хляб, потопен в доматен сок и олио, с аншоа и лук, а понякога и риба тон.

Паелята - перлата на испанската кулинария

Най-доброто ястие за хладен ден е мадридската яхния

Едно от най-колоритните и обилни испански ястия е мадридската яхния. Съдържа много съставки: нахут (леблебия), пача, пилешко, пушена наденица, кървавица, кюфтенца, зеле, лук, зелен боб, ориз, бекон, шунка, масло и чесън. След три часа бавно задушаване резултатът е много вкусно и засищащо ястие.

Торта „Сантяго“ – галисийски десерт с вековна история

Рецептата за този десерт с характерен орехов вкус е известна още от 16 век. Традиционната галисийска торта „Сантяго“ („Свети Яков“) се прави от брашно, масло, бадеми, захар, яйца и лимони. Задължително се украсява с пудра захар във формата на кръст по специален шаблон. Чаша изискано галисийско вино Liquor Regueiro ще бъде чудесно допълнение към този десерт.

Испански сладки Hojuelas, които са неустоими

Прочутите испански ястия завършваме с известните сладки „hojuelas“ (нека не изписваме тази дума на кирилица, въпреки че на испански означава само „листчета“). Това понятие включва цяла гама от десерти: всевъзможни палачинки с мед, със зърнени храни и с чипсове от всякакви продукти (например, ябълки и сушено манго), меденки от тънко тесто, които винаги присъстват на трапезата на Вси светии и за Великден. Затова, ако видите табела с думата „hojuelas“, не се колебайте да влезете и да поръчате какъвто и да е десерт.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com