Жени, не се плашете от старостта: 6 начина за преодоляване на страха

1995
Жени, не се плашете от старостта: 6 начина за преодоляване на страха
Снимка: pixabay.com

Психолог разказва как да се справим с възрастовата невроза и да се радваме на живота.

Напредъкът в науката и медицината е увеличил продължителността на живота. Някои хора вече знаят как да удължат младостта си и да запазят физическото си здраве на високо ниво възможно най-дълго. Въпреки това все повече хора се сблъскват с вътрешен страх от възрастта.

Вера Красивая, дипломиран психолог, сертифициран обучител и автор на курсове за естествено подмладяване на лицето и тялото, споделя своите съвети, които ще ви помогнат да се справите с притесненията и да живеете пълноценно и щастливо.

Още: Спрете да ядете само тези 3 храни и ще доживеете до дълбока старост

Не се сравнявайте с другите

Не е необичайно за тези, които изпитват възрастова невроза, постоянно да се сравняват с по-млади мъже и жени. Това е деструктивно действие, което често става причина за лошо настроение, раздразнение, тревожност и психологически трудности. В крайна сметка винаги ще има някой по-млад от вас и някой, който има по-дълги крака, по-стройна фигура, повече компетенции и умения, по-успешен бизнес.

В основата на проблема стои страхът от това да не се наложиш в кариерата или личния живот на фона на по-млади и, както може да изглежда, по-умни, по-здрави и по-красиви хора. За да се отървете от този лош навик, трябва да осъзнаете, че човек, който ви превъзхожда в някои отношения, не е по-добър от вас във всичко и вие не сте по-лоши от него.

Открийте положителните страни на себе си и постоянно си ги напомняйте. Не забравяйте, че всички хора са уникални. Някой може да изглежда по-млад от вас, но само до вас хората около вас стават наистина спокойни и топли на сърцето.

Още: 6 неща, които показват, че младостта ви отдавна е отминала и всъщност сте остарели

Започнете да се отнасяте към себе си като към човек, който има качества и умения, ценни за другите. След известно време ще забележите, че доброто ви настроение, увереността в себе си, уникалните ви качества и харизмата ви привличат интересни хора към вас.

Развивайте себе си и опитвайте нови неща

Страхът от остаряване може да бъде предизвикан и от подсъзнателен страх от физическа и умствена неспособност. Както и тревога от възможността да загубите позициите си в един забързан свят.

Поддържането на познавателна активност може да помогне за преодоляване на тревожността. Опитайте се да учите редовно, да поемате предизвикателни задачи, да опитвате различни хобита и да разширявате социалния си кръг.

Още: 7 ранни признака на Алцхаймер и как те се различават от типичните промени, свързани с възрастта

Придобивайки нови знания и запазвайки гъвкавостта си, вие тренирате мозъка си, забавяте процеса на стареене, намалявате риска от свързани с възрастта психични разстройства и придобивате енергия и самочувствие. Освен това, като се занимавате постоянно с нови дейности, ще е по-малко вероятно да се съсредоточите върху необосновани притеснения.

Бъдете в крак с модните тенденции

Разпространеното погрешно схващане, че с възрастта ставаме безинтересни и невидими за света, също може да бъде източник на стрес. За да го преодолеете, използвайте такова чудесно средство като модните и цветни дрехи.

Дръзките, елегантни или чувствени тоалети изразяват индивидуалността и привличат вниманието на околните, което се отразява на благосъстоянието и самочувствието.

Още: 7 знака, които издават, че може да доживеете до дълбока старост

Избирайте дрехи и аксесоари, които подчертават силните ви страни и ви помагат да изглеждате стилно и добре поддържано. Не се страхувайте да се променяте и да експериментирате - монотонността ви води до скука и отчаяние, затова е важно да останете ярки и щастливи на всяка възраст.

Разберете какво ви пречи да обичате себе си

Страхът от избледняване, неудовлетвореността от външния вид и чувството за безсилие пред неизбежното са някои от най-честите причини за страха от стареене. Приемането на свързаните с възрастта промени и любовта към себе си ще ви помогнат да полагате редовни грижи за тялото си. Ако ви е трудно да приемете физическите промени, напишете на хартия какво не ви удовлетворява в момента в себе си. Помислете как можете да се подобрите или да влезете в желаната форма.

Хората, които полагат усилия да се усъвършенстват и са доволни от външния си вид, обичат възрастта си, гордеят се с нея и я приемат с благодарност.

Често забравяме, че имаме възможност да контролираме много неща в живота си. Например състоянието на тялото зависи до голяма степен от това доколко сме внимателни към здравето си. Ето защо всичко, което сега ви причинява комплекси, може да се превърне в източник на гордост и радост след шест месеца търпение и работа върху себе си.

Поддържайте здравословно желание да се харесате на мъжете

Можете и трябва да бъдете привлекателни и желани на всяка възраст. Жените, които смятат, че са твърде стари, за да бъдат харесвани, и се "отписват", започват да се чувстват самотни и по-бързо губят интерес към живота.

Влюбвайте се, ходете на срещи, а ако сте във връзка или сте женени, бъдете отворени за експерименти и си правете приятни изненади. Когато се чувствате нужни, страхът от това, че ще остареете сами, няма да е част от живота ви.

Не пренебрегвайте мечтите си

Понякога страхът от остаряването е свързан с тревогата, която се появява, когато подсъзнателно усещаме или започваме да осъзнаваме, че може би няма да имаме време да реализираме собствените си мечти. Това се случва особено често, когато живеем според "чужди сценарии" или отлагаме желанията си "за по-късно", докато времето напредва и половината от житейския път вече е изминат.

Напишете всичките си мечти, дори най-смелите. Помислете какви стъпки могат да ви доведат до това, което искате, и започнете да реализирате мечтите си още сега.

Източник: Wday

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com