Как да идентифицираме отровните гъби - най-надеждният метод

14534
Как да идентифицираме отровните гъби - най-надеждният метод
Снимка: Getty Images / Guliver

Сред хората има много начини за тестване на гъбите за токсичност, но всички те са ненадеждни и са предназначени да идентифицират всяка една отрова. Точната идентификация е възможна само въз основа на характерни признаци, които могат точно да идентифицират смъртоносните гъбични видове. Ако попаднете на съмнителен екземпляр, процедирайте по следния начин:

- Погледнете вътрешността на гъбата. Всички най-отровни гъби са пластинчати. Например мухоморки и гмурци. Затова бъдете особено внимателни с такива гъби.

- Погледнете внимателно дъното на гъбата. Мухоморите и гмурците от всички сортове имат яйцевидно удебеляване в долната част на стъблото.

- Вижте дали има пръстен за яка на крака. Той се намира приблизително в средата - малко по-близо до шапката.

Защо може да се отровите с ядливи гъби и как да го избегнете

Как да различим двойниците?

Ядливите гъби имат двойници, негодни за консумация, условно годни за консумация или отровни. Ето кои са най-известните претенденти:

- Жлъчна и сатанинска гъба. Това са двойници на манатарките, най-ценният представител на царството на гъбите. Но разграничаването на двойниците е лесно. Първият има тъмна мрежа от жилки по стъблото, вторият има червеникава. Можете също така да отрежете парче от бутчето, за да видите дали цветът му се променя. Ако след минута цветът на разреза не се промени, гъбата може да се постави в кошницата. При близнаците цветът ще се промени от бяло на розово - при жлъчката, и лилаво - при отровната гъба.

- Фалшива манатарка. Шапката й е по-тъмна от истинската. Цветът на разреза на крака не се променя, но при истинска червенокоса, напротив, потъмнява.

Защо гъбите са толкова полезни за здравето?

- Фалшива манатарка. Може да се различи от ядливата гъба по по-тъмна шапка и син разрез. Друг сигурен знак е мястото на растеж.

- Фалшиви гъби. Има много отровни и негодни за консумация гъби, които приличат на гъби. Истинските гъби могат да бъдат разграничени от фалшивите по кафеникава или кафяво-жълта люспеста шапка. Освен това шапките са бледи, във фалшивите те са ярки, например червено-кафяви или ръждивочервени. Ядливите гъби могат да бъдат разпознати и по миризмата - има приятен и наситен гъбен дух. Фалшивите събират излъчват миризма на плесен и влажна пръст.

Хората имат няколко признака да идентифицират отровните видове и много от тях са погрешни.

Например:

- Смята се, че ядливите екземпляри имат добър вкус. Не е вярно - мухоморката също е вкусна.

- Младите гъби са безвредни, токсичността идва с възрастта. Не е вярно, тя е смъртоносна на всяка възраст.

- Отровните гъби миришат лошо. Нищо подобно. Много отровни и условно годни за консумация екземпляри имат приятен аромат, а много от тях изобщо нямат миризма.

Гъбите свалят холестерола за дни, ето как трябва да ги ядете

- Широко разпространено е мнението, че отровните гъби не са червиви - уж не са по вкуса на насекомите. Вземайки гъби, изядени от червеи и изгризани от охлюви, в кошницата, берачите на гъби смятат, че тези гъби определено са годни за консумация. Всъщност насекомите могат да забележат във всякакви гъби.

- Мнозина са сигурни, че алкохолът неутрализира отровата. Отново не е вярно. Тази заблуда е особено опасна - алкохолът, напротив, допринася за интоксикацията на тялото с отрова от гъби. Ако пиете отровни гъби с алкохол, вероятността от смърт се увеличава.

- Мнението за ползите от варенето на гъби също е погрешно - варенето не ги освобождава от всички отрови. Има токсини, които се неутрализират след варене, а има и други, които са устойчиви на високи температури.

- Не можете да опитате гъбите. Експериментите могат да доведат до тежко отравяне. Мухоморката има добър вкус. Гъбите трябва да се идентифицират само по външния им вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com