Как да ядем тестени изделия, без да напълняваме?

2737
Как да ядем тестени изделия, без да напълняваме?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте любители на пастата, но се притеснявате да не напълнеете, ще се радвате да научите, че има начини да се наслаждавате на това вкусно ястие, без да правите компромис със здравословните си цели. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да ядете паста, без да напълнявате.

Избирайте пълнозърнеста паста

Пълнозърнестата паста е по-здравословен вариант в сравнение с обикновената рафинирана паста. Тя съдържа повече фибри и хранителни вещества, които могат да ви помогнат да останете сити за по-дълго време и да регулирате нивата на кръвната си захар.

Следете за размера на порциите си

Следете за размера на порциите си, за да предотвратите преяждане. Придържайте се към препоръчителната големина на порцията, която обикновено е около 1/2 до 1 чаша варена паста. Използвайте мерителни чаши или везна за храна, за да сте сигурни, че не надвишавате подходящото количество.

Заредете се със зеленчуци

Включете много зеленчуци в ястието си с паста. Те добавят обем и хранителни вещества, без да увеличават значително калорийното съдържание. Задушен спанак, домати на кубчета, тиквички и чушки са отлични варианти за смесване с пастата.

Изберете постни протеини

За да направите пастата си по-засищаща и питателна, включете източник на постни протеини. Пилешки гърди на скара, скариди или тофу са чудесни добавки, които ще ви помогнат да балансирате ястието и да си набавите необходимите хранителни вещества.

Същността на здравословното хранене

Внимавайте със соса

Някои сосове за паста могат да бъдат с високо съдържание на калории и нездравословни мазнини. Избирайте сосове на доматена основа вместо такива на сметана. Ако сами приготвяте соса, използвайте пресни съставки и ограничете количеството на използваното олио или масло.

Използвайте билки и подправки за придаване на вкус

Подобрете вкуса на ястието си с паста с билки и подправки, вместо да разчитате на прекомерно количество сирене или сол. Пресен босилек, риган, чесън и люспи от чили могат да придадат дълбочина и вкус на ястието, без да добавят допълнителни калории.

Спазвайте умереност

Наслаждавайте се на пастата като част от балансирана диета. Важно е да помните, че нито една храна сама по себе си не води до увеличаване на теглото. От значение са цялостният прием на калории и изборът на начин на живот. Включвайте в храненията си разнообразни други питателни храни и поддържайте активен начин на живот.

8 съвета за здравословно хранене, когато вечеряте навън

Разумно хранене

Забавете темпото и се наслаждавайте на всяка хапка, когато ядете тестени изделия. Като се храните съзнателно, е по-вероятно да се чувствате удовлетворени от по-малките порции. Отделете време, за да оцените вкусовете, текстурите и ароматите на ястието си.

Останете хидратирани

Пийте много вода преди, по време и след хранене. Тя може да ви помогне да се чувствате по-сити и да предотвратите преяждането.

Бъдете активни

Редовната физическа активност е от решаващо значение за поддържане на здравословно тегло. Включете упражнения в ежедневието си, за да изгаряте калории и да поддържате добра форма.

Не забравяйте, че балансът и умереността са от ключово значение. Яденето на тестени изделия, без да напълнявате, е възможно, ако обръщате внимание на размера на порциите, избирате по-здравословни съставки и правите съзнателен избор по отношение на цялостното си хранене и начин на живот. Наслаждавайте се на ястията с паста без чувство за вина, като прилагате тези съвети и се наслаждавате на всяка хапка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com