Как да порасне косата ми - яжте тези храни и забравете за проблема!

2616
Как да порасне косата ми - яжте тези храни и забравете за проблема!
Снимка: iStock/Guliver

Диетата, която е необходима, за да расте косата бързо и по-здрава, трябва да съдържа храни, богати на белтъчини, витамини А, С, Е и от групата В, също минерали като цинк, селен, желязо.

Ето какво ни обяснява диетологът д-р Татяна Занин

Такива хранителни вещества представляват бариера против щетите, причинявани от свободните радикали. Допълнително ни осигуряват аминокиселини и белтъчини (протеини), които ускоряват растежа на косата. По тази причина е необходимо да се спазва балансирана и разумна диета със здравословни продукти, които осигуряват нужните хранителни вещества.

1. Белтъчини (протеини)

Богатите на протеини продукти ни дават необходимите аминокиселини за създаването на кератин и колаген, които вещества са част от структурата на косъма. Те придават еластичност, блясък и защита от агресивни вещества и от ултравиолетовите слънчеви лъчи. Белтъчини се съдържат в млякото, морските риби, месото, сиренето, яйцата. В определени случаи може да се препоръча и употребата на колагенова добавка.

Основни съставки за красива и блестяща коса

2. Витамин А

Витамин А е нужен за растежа на клетките на косата, в допълнение към участието му в образуването на себум – мазната субстанция, която предпазва косата, поддържа я хидратирана и здрава, благоприятствайки нейния растеж.

Витамин А има в морковите, тиквите, чушките.

3. Витамин С

Витамин С е от съществено значение за формирането на колаген в организма и за усвояването на желязото, което е важен минерал, подсигуряващ растежа на косата. Благодарение на своето антиоксидантно въздействие, витамин С помага и за подобряване на кръвообръщението в скалпа и предпазва космите от оксидативния стрес, предизвикан от свободните радикали.

Витамин С особено много се съдържа в портокалите, лимоните, ягодите, кивито, ананасите, броколите, доматите, червения пипер.

4. Витамин Е

Подобно на витамин С, и този витамин притежава антиоксидантни свойства, които благоприятстват здравословното състояние на косата. Той поддържа цялостта на космите и подобрява кръвообръщението в скалпа.

Съдържанието на витамин Е е по-високо в лешниците, слънчогледовите семки, бадемите, фъстъците и др.

Най-добрите съвети за здрава и красива коса

5. Витаминната група В

Витамините от тази група са необходими за метаболизма на организма като цяло. Един от основните витамини в група В, който има съществено значение за косата, е биотинът – познат под индекса В7. Той подобрява структурата на кератина, като засилва растежа на космите.

Витамините В се съдържат в банани, обогатени зърнени храни, фъстъци, орехи, бадеми, овесени трици, сьомга.

6. Желязо, цинк и селен

Някои минерали като селен, цинк, желязо играят съществена роля за състоянието на косата.

Желязото е част от червените кръвни клетки, които транспортират кислород до скалпа. Съдържа се в копривата, боба, цвеклото, мидите, какаото на прах и сардините.

Цинкът благоприятства възстановяването на косата и укрепва космите, както и участва в образуването на себум в скалпа, повишавайки нейния блясък и гладкост. Богатите на цинк храни са стридите, тиквените семки, пилешкото месо и бадемите.

Селенът е важен елемент за синтеза на повече от 35 протеина. Констатирано е, че недостигът му причинява загуба на коса и на пигментация. Храните, изобилстващи със селен, са изварата, бразилските орехи, морските риби и дарове, яйцата, ядките, булгурите, месото, пълнозърнестият хляб.

Сок от лук при грижа за КОСАТА

Сок за по-бърз растеж на косата

Добър начин да консумирате необходимите хранителни вещества, за да накарате косата ви да расте ускорено и да бъде по-здрава, е чрез сок от плодове, зеленчуци, ядки.

Съставки: половин чепка грозде; половин портокал; половин ябълка; 2 домата; половин морков; четвърт краставица; половин лимон; половин чаша вода; 150 мл кисело мляко; 6 ореха; 1 с. л. бирена мая.

Разбивате всички съставки (без лимона) в блендер, после добавяте сока от половинката лимон и бъркате. Приемате 2 пъти на ден, 2 дни в седмицата; или по 1 чаша всеки ден.

Внимание! Статията е само за информация. Търсете медицински специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com