Как да съхраняваме правилно летните гуми на колата?

12068
Как да съхраняваме правилно летните гуми на колата?
Снимка: unsplash

Не е тайна, че в автомобилния свят навечерието на есенно-зимния сезон е неразривно свързано със смяната на гумите. Това е изключително важно за безопасността на водача и предотвратяване на инциденти на пътя при лоши метеорологични условия.

Но къде и как да съхраняваме летните гуми през студеното време? Как да ги предпазим от повреда и деформация? Струва ли си да се грижим за тях по някакъв специален начин?

Внимание! Не се препоръчва да съхранявате гумите с джанти във вертикално положение, понеже, ако гумата спадне (загуби налягане), деформационното натоварване ще се увеличи значително поради допълнителното тегло на джантата - и гумата може да загуби кръглата си форма. Ако няма друга възможност, тогава трябва редовно да завъртате колелата, като променяте мястото на натиск върху гумата.

Гумите с джанти могат да се съхраняват окачени на куки или стена, специално оборудвани за това. Също може да се съхраняват и в хоризонтално положение една върху друга. Но в никакъв случай повече от 4-5 броя, тъй като по време на такова дългосрочно съхранение значителното странично натоварване ще деформира гумата.

Колко години е животът на една автомобилна гума?

Допуска се да съхранявате летни гуми без джанти за не повече от един месец една върху друга с обща височина не повече от 2 метра (това са приблизително 8-10 гуми накуп, в зависимост от размера им). Да се окачват на куки без джанти категорично не се препоръчва - тъй като това не само може да наруши геометрията на колелото, но и вътрешната гумена повърхност може да бъде повредена!

Гумите без джанти трябва да се съхраняват изправени на стелажи, върху равен под без остри издатини или на палети. В този случай трябва да се осигурят условия за предотвратяване на деформация на страничните стени на гумите. Те трябва да се обръщат редовно (на всеки 4 седмици), като се променя опорната зона, за да се поддържа правилната геометрия на колелото.

Още няколко съвета как да съхранявате летните гуми!

Подгответе летните си гуми за „зимен сън“. Тази сезонна грижа за тях започва с простички действия: почистете ги от замърсявания и ги измийте старателно. След това пристъпете към оглед.

Важно е да проверите целостта на гумата и дали има дефекти или пукнатини по повърхността й. По принцип трябва да определите дали този модел е подходящ за по-нататъшна употреба и трябва ли да се занесе в център за гуми. Автомобилните познавачи съветват преди да зазимите гумите, да поставите маркировки върху тях, които ще опростят следващата смяна. Например, използвайки съкращенията „ЗЛ” и “ПД”, няма как да забравите, че това са „задна лява“ и „предна дясна“ гума.

За какво да внимавате при покупка на гуми втора употреба

Погрижете се за помещението (гаража). За да се запази качеството и функционалността на каучука, микроклиматът в помещението трябва да се контролира, като се поддържат оптимални нива на температура и влажност. Гумите се чувстват комфортно на сухо и тъмно място, което трябва да се проветрява редовно и да се пази от слънчева светлина. Допустимият температурен диапазон е от -30ºС до +35ºС. Идеалното ниво на влажност: 50-80%.

Пазете гумите от вредни въздействия. За да избегнете неприятности, по-добре е да не съхранявате гумите заедно с предмети, изработени от материали, които са податливи на окисляване, огън или корозия. Дръжте далеч от тях петролни масла, разтворители и други потенциално опасни вещества.

Въобще, полагайте грижи за гумите си. Грешка е да се смята, че гумите за лятото не изискват специално внимание през зимата. Именно и точно през зимния период истинският автомобилен ентусиаст продължава внимателно да следи състоянието на гумите. Той трябва да бъде като скулптор, който издухва и най-малката прашинка от своето творение; или да прилича на композитор, който се старае да не допусне нито една фалшива нота в своята партитура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com