Как е най-правилният начин да измивате плодове и зеленчуци

2652
Как е най-правилният начин да измивате плодове и зеленчуци
Снимка: iStock

През горещините голяма част от нас залагат основно на салатите като вечеря или лек обяд. Важно е обаче продуктите да са добре измити, за да бъдат здравословни и да не внасяме вредни пестициди и нитрати в организма си. За целта можем да следваме някои правила и стъпки, за да сме уверени, че зеленчуците, които използваме, са напълно чисти. Ето и основните от тях:

Измивайте ръцете си преди и след приготвяне

Освен че трябва да измием продуктите, които ще използваме, преди да ги докосваме е задължително да измием нашите ръце, за да не заразим  зеленчуците с бактерии. Използвайте сапун и топла вода и изтъркайте ръцете си поне за 30 сек под течаща вода. След приготвянето на салатата отново е препоръчително да измием ръцете си по този начин.

Колко струват най-скъпите плодове в света

Кутия мандарини за 10 000 долара, пъпеши за 25 000 долара, дини за 4 500 долара и китка грозде за 13 000 долара - това са цените, които...

Измиването на ръце важи във всяка ситуация, при приготвяне на различни ястия, преди хапване на плодове, след обелването им и т.н. 

Важно е да измиваме и кората на плодовете, които ще хапваме. Тя също съдържа вредни за организма ни вещества и бактерии, а след обелването на плода ние го докосваме с ръцете, с които досега сме опипвали обелката. Така можем да пренесем бактериите. 

Премахвайте гнилите участъци

Не правете компромиси и изрязвайте всичко увехнало, гнило или наранено. Именно в тези зони се натрупват повече вредни химикали, отколкото в останалата част от продуктите.

Не накисвайте, а директно измивайте

Колко често трябва да миете бутилките си – ВАЖНО за вашето здраве

Обикновено не смятаме водата в нашата бутилка за многократна употреба като особено опасна за здравето ни, но микробите виреят във влага...

Ако нямате време да измивате внимателно под течаща вода продуктите, по-добре отложете за по-късно, но не ги накисвайте. Това е грешка, която се повтаря от почти всички с цел да се оттървем от вредните химикали, но по този начин те няма да изчезнат. Това ще се случи при по-дългото им измиване под течаща вода. Възможно е да използвате подсолена или содена вода, ако искате да накиснете продуктите, за да премахнете пестицидите и нитратите.

Измивайте кората и обелката

Дори след това да я премахнете и изхвърлите, важно е да измивате предварително, за да не разпространите полепналите по нея химикали и бактерии върху вътрешната част. Измивайте всички продукти, които ще използвате, независимо дали после ще бъдат обелени. В това число се включват и картофите.

Четкайте зеленчуците с по-груба повърхност

Особено ако няма да ги обелвате, е особено важно те да бъдат отлично почистени и измити. Такива са например картофите, краставиците, пъпешите, кивито и др. В тези неравности по обелките им се съдържат повече бактерии, микроорганизми, пестициди, нитрати и други вредни химикали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com